A krónikus stressz megnyilvánulásai: Mikor és hogyan kezdjük el a kezelést?

túl stresszes, hogy összpontosítson-2023-11-27-05-27-02-utc (1)
Megjelent: 4.3.2024 , az utolsó frissítés dátuma: 7.3.2024

Túlterheltséggel vagy akár szorongással küzd mostanában? Akkor mindenképpen ügyeljen arra, hogy ilyen helyzet ne forduljon elő hamarosan. Miért? Mert a krónikus stressz észrevétlenül hathat rád, ami gyakran komoly egészségügyi és pszichés problémák kiváltója. Hogyan lehet leküzdeni a stressz szakaszait? És hogyan lehet újra jobban érezni magát?

Stressz fázis különböző hosszúságúak lehetnek. Sőt, az a probléma, hogy ha megszokja az életében megnövekedett stresszterhelést, hamarosan felhagy a tudatos szintű érzékeléssel. Ez pedig végképp nem jó, mert a szervezet tud róla, és ennek megfelelően reagál, még akkor is, ha minden normálisnak tűnik számunkra.

Erre a problémára semmiképpen sem szabad csak hadonászni, mert nagyon könnyen olyan problémává válhat, ami a fejét illeti, és egy idő után teljesen ellehetetleníti a szokásos napi tevékenységet.

A nagy félelmek közé tartozik például a kiégési szindróma, amely alapján szó szerint képtelen lehet a normál munkavégzésre. (Ez azt is eredményezheti, hogy elveszíti megélhetési forrását.) Kockázatot jelent a figyelem, a koncentráció és a memória romlása, a megnövekedett vérnyomás vagy az egészségtelen mankók, amelyek közé tartozik a nikotin és az alkohol is. A figyelemproblémák azonban egyszerű koncentrációs gyakorlatokkal is megoldhatók. Kipróbálhat sok más segélytechnikát is, amelyek segítségével könnyebben átvészelheti a mindennapi élet krízis pillanatait.

Akut vs. krónikus stressz

Az akut stressz-zavar egy rövid távú mentális egészségi állapot, amely a traumatikus eseményt követő első hónapban jelentkezhet.

Tartalmazza a stresszre adott válaszokat, beleértve:

  • Szorongások
  • A félelem intenzív érzése
  • Visszaemlékezések
  • Rémálmok
  • Kerülje el azokat a helyeket, ahol a helyzet előfordult

Például a szexuális vagy fizikai zaklatás, lopás, autóbaleset, háború és hasonlók hozzájárulhatnak az ilyen típusú stresszhez.

Ami a krónikus stresszt illeti, külső szemszögből nem lehet pontosan meghatározni, hogy mikor következett be és mikor ér véget. Összefügghet személyes kapcsolatokkal, munkahelyi helyzettel, bizonytalan anyagi helyzettel és hasonlókkal. Ez a fajta stressz nagyon komoly hatással lehet a testi és lelki egészségre egyaránt. Az ilyen típusú stressz növelheti a vérnyomást, álmatlanságot, érzelmi túlevést vagy étvágytalanságot, motivációvesztést stb.

Egyszerű stresszoldás

Elmélkedés

elmélkedés

Létrehozhat egy mantrát, amelyet megismételhet gondolatban, miközben lassú, mély lélegzetet vesz. Vagy szánhat néhány percet a mindfulness gyakorlására, amely abból áll, hogy tudatában kell lennie annak, hogy mi történik. Egyszerűen figyeljen arra, amit lát, hall, ízlel, tapint és érez.

Vigyázz a légzésre!

Ha pusztán a légzésedre összpontosítasz, vagy megváltoztatod a légzésmódodat, az nagy változást hozhat az általános stresszszinteden. Egy másik nagy előny, hogy a környezetedben senki sem fogja tudni, mit csinálsz. Tehát akár egy stresszes megbeszélésen, akár egy zsúfolt színházban ül, a légzőgyakorlatok kulcsszerepet játszhatnak a stressz és a szorongás csökkentésében.

légzés

Séta

Az edzés egy fantasztikus stresszoldó, amely percek alatt hat. Egy séta tájváltást ad, amitől más hangulatba kerülhet. Ezen túlmenően a jó fizikai állapot megőrzéséhez is kívánatos.

Aromaterápia

aromaterápia

Egy új kutatás azt sugallja, hogy bizonyos illatok megváltoztathatják az agyhullámok aktivitását és csökkenthetik a stresszhormonok szintjét a szervezetben. Tehát akár a gyertyákat, akár a diffúzorokat, akár a testápoló termékeket szereti, nem járhat rosszul ezek megvásárlásával és használatával. A citrus illata élénkít, a levendula megnyugtat, a rózsa pedig meghitt hangulatot teremt.

Egészséges diéta

A helytelen táplálkozás nagyobb stresszreakcióhoz vezethet. Az érzelmi evés és a magas zsír- és cukortartalmú ételek utáni nyúlás átmeneti megkönnyebbülést hozhat, de hosszú távon növeli a stresszt. A finomított szénhidrátok, mint például a sütemények és a burgonya chips, a vércukorszint emelkedését okozhatják. Amikor a vércukorszinted csökken, stresszesebbnek és szorongottabbnak érezheted magad.

Az egészséges táplálkozás hosszú távon segíthet a stressz elleni küzdelemben. Az olyan ételek, mint a tojás, az avokádó és a dió, támogatják a hangulatszabályozást és az energiaegyensúlyt.

Mohlo by vás zajímat:  Hogyan lehet savtalanítani a szervezetet 7 lépésben
Címkék: , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares