A Patizon egyfajta zöldség, amely a tökfélék családjába tartozik. Leggyakrabban fehér vagy narancssárga színű, és a nyári hónapokban fogyasztják. Mivel többféleképpen is elkészíthető, az alábbiakban ajánlunk néhány receptet, amit idén nyáron is kipróbálhatsz.
Patizon palacsinta
Szüksége lesz: ½ adag, 1 burgonya, 1 sárgarépa, 50 g angol szalonna, 1 tojás, tej (szemre), 3 evőkanál sima liszt, 1 kanál zsemlemorzsa, 1 kanál apróra vágott hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, kömény, bors, majoránna, olaj
A sárgarépát és a burgonyát meghámozzuk, felvágjuk a teraszt, amiből kivágjuk a belsejét a magokkal együtt. A sárgarépát, a patizont és a burgonyát lereszeljük, sózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. Ezután engedje le a felesleges vizet. Az alaphoz adjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a fűszereket és a többi hozzávalót, kivéve az olajat, amiben mindkét oldalát megsütjük.
Patizon leves
Szüksége lesz: 1 terasz, 2 krumpli, vaj, 1 hagyma, só, 1,5 l zöldségleves, tej, ömlesztett sajt
Vágja le és pucolja meg a teraszt, és távolítsa el a magokat. Ezután az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a patizont és az apróra vágott, megtisztított burgonyát. Ezután adjuk hozzá az alaplevet, és hagyjuk főni egy ideig. Amikor a zöldségek megpuhultak, adjunk hozzá egy kevés tejet és sajtot a fazékhoz. Végül botmixerrel turmixold össze a levest, és már tálalhatod is.
Pácolt terasz
Kell hozzá: tök, sárgarépa, hagyma, kapor, szegfűbors, mustármag, egész paprika, babérlevél, fokhagyma, chili, paprika, torma; A savanyúsághoz: 46 g só, 166 g cukor, 0,4 l ecet
Először elkészítjük a savanyúságot, amelyet víz, só, cukor és ecet felforralásával készítünk. Ezután hagyja kihűlni ezt a folyadékot.
Közben felkockázzuk a teraszokat. Egy nagy (és különösen tiszta) befőttesüveg aljára tegyünk babérlevelet, borsot, szegfűborsot, sárgarépát, hagymát és egyéb hozzávalókat, amelyek biztosítják, hogy a terasz igazán finom íze legyen a betöltés után. Ezután öntse az apróra vágott teraszt a pohár feléig.
Ezután tegyünk még egy réteg fűszert a teraszra, ahogy az első réteg elkészítésekor említettük. Erre a rétegre helyezze a terasz többi részét, és ismét adjon hozzá egy réteg fűszereket. Végül az elkészített páclével öntsük az összes fűszeres zöldséget, és sterilizáljuk, ahogy az ecetes uborkánál szokták.
Sült terasz
Szükséged lesz: 1 db terasz, féldurva liszt, 2 db tojás, só, zsemlemorzsa, olaj
Először távolítsa el a bőrt a teraszról, majd vágja darabokra, amelyeket megsóz, és hagyja, hogy a felesleges víz kiizzadjon. Nyugodtan hagyd így 30 percig. Ezután papírtörlővel töröljük át a teraszt, és kenjük be liszttel, tojással és zsemlemorzsával. Végül serpenyőben ugyanúgy sütjük, mint a klasszikus steakeket. Főtt burgonyával tálaljuk.
Mi a kedvenc patizon recepted? Ha van saját specialitása, akkor örülünk, ha megírja nekünk a cikk alatti megjegyzésekben.