Hogyan lehet megbirkózni a széllel (fingással)? És mikor kell orvoshoz fordulni?

pexels-julia-zolotova-1320998
Megjelent: 30.8.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 18.1.2024

A viharos szél a legkevésbé sem kellemes. Mivel fájdalmat okozhatnak, mindannyian keressük a módját, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljunk tőlük. Hogyan lehet felismerni az elakadt fingokat? És mi segít nekik? A következő néhány bekezdésben megpróbálunk erre összpontosítani.

Az emésztés során a belünkben gáz keletkezik, aminek ki kell jutnia. Ez normális folyamat, és semmi szégyellnivaló, mert az emberi szervezet így működik. De a probléma az, hogy a visszatartás és egyéb tényezők miatt elakadt szél fordulhat elő, ami egyrészt kellemetlenséget okoz nekünk, ugyanakkor nem akarja elhagyni a testet.

Mi segít eltömődött fing esetén? És az elállt szélnek vannak tünetei? Mindezt és még sok mást elmesélünk az alábbiakban.

Az elakadt szél tünetei

A szúrt szél általában hirtelen jön. Leggyakrabban intenzív fájdalom a hasi területen. Velük együtt jár egy nagyon kellemetlen kellemetlen érzés, ami lehetetlenné teszi a normális működésünket. Rosszul is érezheti magát a gyomrodban. Az elzárt szél okozta fájdalom gyakran a felsőtestbe lövell, így nagyon súlyos esetekben szívinfarktust, epeköveket vagy vakbélgyulladást utánozhat.

Az elakadt szél okai

Hogyan lehet megbirkózni a széllel (fingással)? És mikor kell orvoshoz fordulni?

Terhesség alatt a növekvő magzattal összefüggő jelenség lehet, ami a nő belső szerveit nyomja. (Ezért a szélnek le kell győznie egy olyan fizikai akadályt, amely megakadályozza, hogy normálisan kimenjenek a szabadba.)

Ez is lehet a hibás:

 • Emésztési zavar
 • Ételintolerancia
 • Crohn-betegség
 • Fekély
 • Székrekedés
 • Dohányzó
 • Túlevés
 • Feszültség
 • Irritábilis bél szindróma

És sok más tényező, beleértve a mesterséges édesítőszereket és hasonlókat.

Hogyan lehet megszabadulni a fájdalmas szelektől

Hogyan lehet megbirkózni a széllel (fingással)? És mikor kell orvoshoz fordulni?

Amikor megcsapnak a fájdalmas elállt szél, minden tanács értékes. Mindenekelőtt kipróbálhatja a teák fogyasztását, amelyek támogatják az emésztés normál állapotát. Ide tartozik a gyömbér tea, az ánizs tea és az édeskömény tea. Az is segíthet, ha melegítőpárnát vagy palackot tesz a hasára. A mély légzés, a lábgörbítés vagy a könnyű gyakorlat is segít. (guggolás, séta…)

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha gyakrabban találkozik elzáródó széllel, célszerű orvos tanácsát, segítségét kikérni. Különösen akkor, ha egyéb tüneteket észlel, amelyek komolyabb problémára utalnak. Ilyen tünetek közé tartozik például a hirtelen fogyás, a székelési szokások megváltozása, hosszan tartó székrekedés, hosszan tartó hasmenés, hányinger, hányás és hasonlók.

Az elakadt szél megelőzése

Hogyan lehet megbirkózni a széllel (fingással)? És mikor kell orvoshoz fordulni?

Először is meg kell próbálnia kideríteni, mely ételek és italok nem jók az Ön számára. A legjobb megoldás ebben a tekintetben egy részletes napló, amelybe felírja a nap folyamán elfogyasztott összes ételt és italt. Ne felejtse el feljegyezni a szeleket és azok viselkedését a napon. (Ez segít a minta nyomon követésében.)

A megfelelő hidratálás is segít, de felejtsd el a pezsgő és szénsavas italok fogyasztását. Ezenkívül próbálja meg elkerülni azokat az ételeket és italokat, amelyek puffadást okoznak. Próbálja meg elkerülni a rágógumit és a dohányzást is.

Ez is segít:

 • Rendszeres testmozgás
 • A hozzáadott cukrok és édesítőszerek korlátozása
 • Szobahőmérsékletű italok fogyasztása

Van valami saját tippje a szembeszél kezelésére?

Mohlo by vás zajímat:  5 dolog, ami jelentősen befolyásolja az alvás minőségét

Információ forrásai

https://www.healthline.com/health/immediate-relief-for-trapped-gas-home-remedies-and-prevention-tips – Minden a csapdába esett szelekről

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321504 – 20 tipp, hogy megszabaduljon a fájdalmas széltől

https://www.verywellhealth.com/how-to-relieve-gas-pains-fast-4140258 – Gas Pains Fast (angol)

 

Címkék: , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares