Ízletes vajtök: Próbálja ki ízét ezzel a 4 recepttel

pexels-daria-obymaha-1684032
Megjelent: 17.10.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 21.12.2023

Itt az ősz, így új recepteket próbálhatunk ki olyan szezonális ételekből, amelyekhez az év nagy részében nem férünk hozzá. Az egyik a finom vaj tök, mely rengeteg tápanyagot tartalmaz, és rengeteg finom étel készíthető belőle. Nem tudja, hogyan kezelje? Ebben az esetben próbálja ki az alábbi tippjeink egyikét.

A sütőtök sok emberben az őszt idézi. Ráadásul optimista narancssárga színe megtöri a hétköznapok csúnya szürkét. De nincs olyan tök, mint a tök. Ha még nincs tapasztalata ezzel az összetevővel, akkor a legegyszerűbb lesz, ha úgy dönt, hogy elkészít egy finom vajtököt.

Különleges formájáról lehet felismerni, mely sokakat a hagymás körtére emlékeztet, hossza akár 20 cm is lehet. Héja általában világos narancssárga. Amikor felvágod ezt a sütőtököt, elbűvöl majd élénk narancssárga színével, ami azt jelzi, hogy a sütőtök kellően érett.

Miután röviden bemutattuk ezt a szépséget, az alábbiakban megnézzük, hogyan lehet kísérletezni vele.

Sült vaj tök

Ízletes vajtök: Próbálja ki ízét ezzel a 4 recepttel

Szükséged lesz: 1 vaj tök, 1 evőkanál olívaolaj, 1 csípős paprika, 60 ml juharszirup, 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál fehérborecet, 10 babérlevél, só, bors

Kezdje a sütő előmelegítésével 200°C-ra, és egy tepsit sütőpapírral kibélelve. A sütőtököt hosszában felvágjuk, a magokat kikanalazzuk. Ne felejtse el alaposan eltávolítani a bőrt mindkét részről. (Késsel vagy zöldséghámozóval.) Mindkét részt megkenjük olívaolajjal, és a vágási ponton a tepsire helyezzük. Végül sózzuk, borsozzuk a sütőtököt, és tegyük be a sütőbe, ahol 15-20 percig sül. Közben elkészítjük az apróra vágott csípős paprika, juharszirup, vaj és ecet keverékét. Az egészet összekeverjük, és ezt a keveréket a tűzhelyen lévő serpenyőbe tesszük, ahol kis lángon keverjük. Ha besűrűsödött, megsózzuk és félretesszük. Ha kihűlt a sütőtök, éles késsel felvágjuk, és a babérleveleket beleszúrjuk a vágásokba, majd megkenjük a páccal. Süssük további 45 percig, 10 percenként adjunk hozzá több pácot. Akkor tálalhatod.

Vajas tök leves

Szüksége lesz: 3 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, csipet szerecsendió, 750 ml zöldségleves, 150 ml főzőtejszín, 700 g vajtök, só, citrom, bors

Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra, és közben hámozzuk meg, vágjuk fel és mélyítsük ki a sütőtököt. Ezután vágjuk kisebb holdakra. Ezután a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. Az összes hozzávalót sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 30 percig sütjük. Ha a zöldségek megsültek, tegyük egy edénybe, ahol összeöntjük a zöldséglével, és rövid ideig forraljuk fel. Ezután turmixoljuk össze az edény tartalmát, adjuk hozzá a tejszínt, a sót, a szerecsendiót és a citromlevet. Az egészet egy ideig összeforraljuk, és már tálalhatjuk is.

Butternut Squash Pite

Ízletes vajtök: Próbálja ki ízét ezzel a 4 recepttel

Szükséged lesz: 400 g vajtök, 2 alma, citromhéj, fahéj, só, marék mandula, 150 g sima liszt, 90 g vaj, 1 teáskanál sütőpor

A sütőtököt és az almát megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Ezután a masszát edénybe tesszük, enyhén felöntjük vízzel, és kis lángon cukorral, citromhéjjal és fahéjjal főzzük. Azt, hogy készen van, arról lehet tudni, hogy sűrűbb pépet kapunk az edénybe. Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a vajat és a sütőport. Adjunk hozzá körülbelül 3 evőkanál hideg vizet, és készítsünk tésztát.

Tegye a tésztát a tortaformába, és készítse el a torta alját és oldalát. Ezután tedd a közepére az elkészített pürét, amelyre a mandulát rakod. 180°C-on 45 percig sütjük.

Sütőtök püré

Ízletes vajtök: Próbálja ki ízét ezzel a 4 recepttel

Szükséged lesz: 2 csipet só, 4 evőkanál vaj, 4 burgonya, 1 csipet kömény, 1 teáskanál édesgyökér, 2 babérlevél, 1 marék napraforgómag, 0,5 vaj tök

Kezdje a sütőtök tisztításával és hámozásával. Vágjuk fel, és kanalazzuk ki a magokat. Ezután kockákra vágjuk, mint a burgonyát. Ugyanígy járunk el a burgonyával is, amit meghámozunk, megmosunk és nagyobb kockákra vágunk.

A sütőtököt, a burgonyát, a babérlevelet, a köményt és a leveset tedd egy edénybe. Adjunk hozzá vizet, és főzzük együtt körülbelül 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Öntsük a vizet a mosogatóba, vegyük ki a babérlevelet az edényből, adjuk hozzá a vajat az edényhez, és habverővel (vagy turmixgéppel) készítsünk pépet.

Tálalás előtt ne felejtsük el röviden megpirítani a napraforgómagot, amellyel tálalás előtt díszíthetjük a kását. Ez a zabkása húsételek köretének alkalmas, ami érdekes variáció lehet.

Neked mi a kedvenc módja a tökfőzelék elkészítésének? Örülünk, ha megírja nekünk ötleteit a cikk alatti megjegyzésekben.

Mohlo by vás zajímat:  Citromfű szirup: Hatás és recept
Címkék: , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares