Növényi tejek: melyek a legjobbak? – Előnyök és hátrányok

pexels-castorly-stock-3639181
Megjelent: 5.4.2023 , az utolsó frissítés dátuma: 7.12.2023

A különféle tejpótlók az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak. Főleg amik növényi alapúak. De mindegyik egy kicsit más, így ha rendszeresen szeretne növényi tejet vásárolni, akkor nagyon valószínű, hogy egy ideig keresni fogja kedvencét. Mi a különbség köztük? És mit kell még tudni róluk?

Míg egyesek laktóz- vagy kazeinallergia miatt választják a növényi tejek használatát, mások számára fontos, hogy ez összhangban legyen életfilozófiájukkal, amely tiltja az állati eredetű termékek fogyasztását. Végül, de nem utolsósorban, a kettő között is van valami. Bár a fogyasztónak nincsenek egészségügyi problémái, és nem bánja az állati tej alkalmankénti fogyasztását, a növényi tejet tekinti étrendjének/ivási rendszerének változatosabbá tételének.

Nem mindegy, hogy a fenti kategóriák közül melyikbe tartozik. Minden esetben ismernie kell a növényi alapú tejek közötti különbségeket. Alternatív megoldásként milyen típusú ételek és italok a legalkalmasabbak a felhasználásukhoz.

Szójatej

A szójatej az egyik népszerű növényi alapú alternatíva, amely viszonylag megfizethető is. Előfordulhat azonban, hogy egyesek nem szeretik inni, mert a szója megterhelheti az emésztést. Ráadásul egyesek allergiásak a szójára, ezért ha érzékenysége alakul ki, azonnal abba kell hagynia az ivást.

Előnyei közé tartozik, hogy természetesen tartalmaz káliumot. Ezt követően dúsítással (dúsítással) kiegészíthető más tápanyagokkal.

Mandulatej

Növényi tejek: melyek a legjobbak? - Előnyök és hátrányok

A mandulatej kiválóan alkalmas desszertek sütésére és gyümölcsturmixok készítésére. A szójához hasonlóan fennáll annak a veszélye, hogy egyesek allergiás reakciót válthatnak ki a mandulára. Emiatt ismét fontos, hogy a használat kezdetén figyelje meg, nincs-e váratlan szövődménye.

Kókusztej

Egy szupermarketben vagy ázsiai élelmiszerboltban könnyen talál egy doboz kókusztejet. Azonban nem mindegyik megfelelő minőségű, és nem tartalmaz más hozzáadott anyagokat. Amellett, hogy sütéshez is hozzáadható (annak is köszönhető, hogy hagyományosan a legfelül kicsapódik a zsír, ami szintén használható), alkalmas például egzotikus szószokba, levesekbe. (Hagyományosan curry.) A kókusztej a fenti okok miatt nem ajánlott napi fogyasztásra, csak alkalmankénti főzéshez.

Rizs tej

Növényi tejek: melyek a legjobbak? - Előnyök és hátrányok

A rizstejben van a legkevésbé allergiás reakció, ezért olyanok is használhatják, akik nem elégedettek a fenti változatokkal. Mostanában azonban szóba került, hogy arzénnal szennyezett lehet. A szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzés alatt álló területünkön ugyan biztonságosnak kell lennie a rizstej felhasználásának, a nyugalom kedvéért rizstejet csak alkalmanként használjunk.

Zabtej

A zabtej finom, és otthon is könnyen elkészíthető. Másrészt nem biztos, hogy megfelel azoknak, akik gluténérzékenyek/allergiásak. Emiatt kerülniük kell őt. Ellenkező esetben nem kell más lehetséges problémával szembesülnie.

Hogyan válasszunk helyesen?

Növényi tejek: melyek a legjobbak? - Előnyök és hátrányok

Mivel a fent említett növényi tejek egy része olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nem alkalmasak allergiásoknak és más embercsoportoknak (pl. cöliákiásoknak), ezért mindenekelőtt azt javasoljuk, hogy tájékozódjon személyes előélete alapján. Ez azt jelenti, hogy a cöliákiás ne válassza a zabtejet, a szójaallergiás pedig ne a szójatejet. (Ami elég logikusnak hangzik.)

Azon is tájékozódhat, hogy a kiválasztott tejet dúsítják-e más anyagokkal, ahogyan azt néha a klasszikus tej, gyümölcslevek és gabonafélék teszik. Ez lehet például D-vitamin, B12-vitamin , kalcium és hasonlók. Ennek köszönhetően biztos lehet benne, hogy sokáig nem fog hiányozni ezek közül az anyagok közül.

A megnövekedett zsírtartalom nagy szerepet játszik a kókusztejben, ezért csak alkalmanként használja. Más tejek esetében figyelje az összetételt a só- és hozzáadott cukortartalom szabályozásához. (Néhány tejet édesítenek.) Ha a tejben van valami, ami az Ön szemszögéből nem teljesen szükséges, nyúljon valami másért.

Végül, de nem utolsósorban, ha vegetáriánus/vegán étrendet folytat, ne felejtse el tájékozódni arról, hogyan pótolja megfelelően azokat a fehérjéket, amelyekből a szervezet hosszú ideig hiányzik, és amelyek gazdag forrása az állati eredetű termékek.

Mi a kedvenc növényi tejed? És milyen gyakran nyúl hozzá?

Mohlo by vás zajímat:  Lyme-kór: Ismerje fel erről az 5 tünetről

Információ forrásai

https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/oat-almond-milk-alternative-veganuary-b2267358.html – Hogyan válasszunk növényi alapú tejet (angol)

https://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice – Klasszikus tej vs. növényi tejek (angolul)

Címkék: , , , , , , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares