Priessnitz pakolás: Készítse el otthon, és térjen vissza az egészségre

pexels-cottonbro-6865169
Megjelent: 26.9.2022

Ha valaha is voltál beteg, és édesanyád azt mondta, hogy tegyél egy nedves zsebkendőt a nyakadba, és kösd fel egy sállal vagy sállal, akkor tapasztaltál valamit, amit Priessnitz nyakborogatásnak neveznek. Mivel anginára és sok más egészségügyi problémára is használható, a Priznic (ahogy gyakran nevezik) az egyik legnépszerűbb öregasszony-mese, amellyel találkozunk. De használható-e lázra, hörghurutra és egyéb problémákra? És hogyan kell helyesen csinálni? Az alábbiakban mindezekre összpontosítunk.

Vincenz Priessnitz név nem csak Jeseníkyben ismert, ahol a cseh fürdőipar úttörője dolgozott. Hatékony módszereinek köszönhetően Európa más országaiban is ismerték, ahol (Csehországhoz hasonlóan) ma is alkalmazzák hidroterápiás módszereit.

Lényegében ez egy népi recept, aminek gyakorlásához abszolút minimum dolgokra van szükség. A főszerep az átitatott, de alaposan kicsavart szöveté, amelyet a problémás területre kennek, majd egy másik, száraz szövettel borítják be, amely a nedves borogatást tartja a helyén. Emiatt a Priessnitz-féle kötszer minden ember számára nagy különbség nélkül elérhető.

De hogyan is működik pontosan ez a burkolóanyag? És milyen problémákra a legalkalmasabbak?

Hogyan működik?

Priessnitz pakolás: Készítse el otthon, és térjen vissza az egészségre

A Priessnitz borogatás három hatásfázisból áll , amelyek során számos specifikus jelenség fordul elő.

Tudjuk:

 • Hipotermiás fázis
 • Izoterm fázis
 • Hipertermiás fázis

Az első fázisban, amely röviddel a pakolás felhelyezése után következik be, az erek beszűkülnek azon a helyen, ahol a pakolást felhelyezték. A következő, körülbelül 30-40 percig tartó fázis során a hőmérséklet fokozatosan kiegyenlítődik, és a beszűkült erek lassan kitágulnak. Az utolsó szakaszban az erek további tágulása következik be, így lényegében a kötszerrel ellátott hely túlmelegszik.

Módszer

Priessnitz pakolás: Készítse el otthon, és térjen vissza az egészségre

Mindenekelőtt legyen kéznél egy tiszta ruhás törlőkendő vagy egy tiszta szövet zsebkendő, amit hideg/langyos vízbe áztatva alaposan kicsavarja. (Emellett a gyermekek számára a víz hőmérséklete legyen valamivel magasabb, mindig legalább 22°C.) Ezután helyezze fel a nedves borogatást a kiválasztott helyre, és fedje le egy erősebb anyaggal, amely a helyén tartja. (Sál, sál, törölköző…)

Ne feledje, hogy a borogatás nem lesz sikeres, ha a személy, akire alkalmazza, nem elég meleg. Emiatt fűtőpalack, meleg fürdő vagy legalább ágynyugalom használata javasolt.

Miben segít?

Priessnitz pakolás: Készítse el otthon, és térjen vissza az egészségre

A Priessnitz pakolás valóban univerzális gyógymód, hiszen a legkülönfélébb súlyosságú betegségekre használhatod. Természetesen sok esetben az orvos által felírt gyógyszereket kell szednie (pl. antibiotikum), de ezek segíthetnek enyhíteni a probléma kísérő tüneteit. (Ez jól jön, ha például torokfájás van.)

A Priessnitz wrap jól jön például, amikor megoldja:

 • Angina
 • 38°C feletti láz
 • Száraz köhögés
 • Torokfájás
 • Hideg
 • Hörghurut
 • Torokgyulladás
 • Gégehurut
 • Duzzanat
 • Izomfáradtság
 • Kiömlések
 • Vázizom fájdalom

Ami a hideg lábra és kézre való felkenést illeti, bár javítja a vérkeringést, valószínűleg meleg zuhany/fürdőzés és meleg zokni viselése javasolt. Alternatív megoldásként kipróbálhat egy Kneipp-sétát.

Azon az elven működik, hogy meleg és hideg vízzel teli medencékben sétálunk. Bár a legtöbb ember számára kellemetlen a hideg medencében való átkelés, rövid idő után a szervezet megszokja, és jól érzi magát a hideg medencében.

Ezt a burkolatot elsősorban wellness központokban használják, de otthon is megteheti rögtönzött körülmények között. Ahhoz, hogy a víz egészen a vádliig érjen, megfelelőek a nagyobb víztartályok, amelyeket a zuhanyzóba vagy a fürdőkádba helyezünk.

Van személyes tapasztalatod a Priessnitz pakolás felvitelével kapcsolatban? Ha igen, örülnénk, ha elmondaná, miben segített Önnek a múltban.

Mohlo by vás zajímat:  Növényi tejek: melyek a legjobbak? - Előnyök és hátrányok

Információ forrásai

https://cs.wikipedia.org/wiki/Priessnitzův_zábal – Priessnitzův zábal (cseh)

Címkék: , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares