Hét gyógynövény a stressz és a szorongás ellen

elisa-ventur-bmJAXAz6ads-unsplash
Megjelent: 13.10.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 30.11.2023

A stressz mindenki életében jelen van, és nem úgy tűnik, hogy el akar múlni. Mivel hosszú távon hozzájárul a különböző civilizációs betegségek kialakulásához, meglátjuk, hogy néhány könnyen beszerezhető gyógynövény tud-e némi enyhítést adni rá.

Azt mondják, hogy a stressz az emberiség csapása. (Hasonlóan ahhoz, amit az alkoholról mondanak.) És lesz benne valami. Amellett, hogy megemeli a vérnyomásunkat (ami nem tesz jót a szívnek), csökkentheti a nemi vágyat, idegességet, szorongást okozhat, általános feszültséghez, gyakori hangulatingadozásokhoz vezethet.

A megnövekedett stressz sokaknál még álmatlanságot is okoz, ami aztán negatívan hat a tanulási képességükre, a döntéshozatalra és a figyelem csökkenésére, ami nagyon súlyos balesetekhez is vezethet.

Hét gyógynövény a stressz és a szorongás ellen

A környezetváltás és a meditáció mellett több gyógynövény is segíthet. Melyek azok? Az alábbiakban erre összpontosítunk.

Ashwagandha

Az első gyógynövény, amelyre elkezdett gondolni, az ashwaganda nevű sóska. Ezt a gyógynövényt a stressz és a szorongás csökkentésére használják, és jó hatással van az alvás elősegítésére is. Ezt 2014-ből több próbálkozás is megerősíti. A jelentések szerint az Ashwagandha hatásait vizsgáló öt emberkísérletből négyben a résztvevők stressze és szorongása jelentősen csökkent.

Hét gyógynövény a stressz és a szorongás ellen

Kamilla

Hét gyógynövény a stressz és a szorongás ellen

Valószínűleg jól ismered a kamillát, mert nagyanyáink sok kamillateát ittak az idegek megnyugtatására. Ha tehát jó közérzetet és kikapcsolódást szeretne elérni, egy csésze kamillatea nem árthat. Ezt a hatást tudományos tanulmányok is megerősítik, ezért úgy gondoljuk, hogy egy idő után érezni fogja a hőn áhított megkönnyebbülést.

Komló

Valószínűleg minden sörkedvelő kedvére fogunk tenni, mert köztudottan még a komló is könnyedén oldja a stresszt és más negatív érzéseket, amelyek megakadályozzák a kikapcsolódást. Az érdekesség az, hogy a vizsgálat során az egyik csoport komlót kapott egy ideig, a másik pedig placebót. Az időkorlát letelte után a csoportokat felcserélték, és aki a komlót kapta, az elkezdte placebót kapni, és fordítva. A kísérlet kimutatta, hogy a komlónak lényegesen jobb nyugtató hatása van, mint a placebónak.

Mohlo by vás zajímat:  A stressz 3 fázisa a gyakorlatban – riasztás, ellenállás és kimerültség

Borsmenta bódító

A borsmentát kava kava néven ismerheti. Bár erről a gyógynövényről úgy gondolják, hogy elősegíti az ellazulást, a vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak, így hatásmechanizmusa további vizsgálatokat igényelhet.

Levendula

Hét gyógynövény a stressz és a szorongás ellen

A levendula illata segíti az alvást és csökkenti a stresszt. De kevesen tudják, hogy a levendula bizonyos esetekben belsőleg is fogyasztható. Akkor még jobb hatással lesz az emberi szervezetre, mintha csak az aromaterápia részeként használnád.

Orbáncfű

Vagy szereted az orbáncfüvet, vagy következetesen kerülöd. Az, hogy Ön melyik csoportba tartozik, elsősorban attól függ, hogy szed-e huzamosabb ideig olyan gyógyszert, amelynek fogyasztása csökkentheti a hatékonyságát.

Amit azonban biztosan tudunk, az az, hogy az orbáncfű hosszú távú használata pozitívan befolyásolja az emberi hangulatot. Még a kevésbé súlyos depresszió csökkentésére is használható.

Macskagyökér

A stressz és a szorongás elleni gyógynövények listája nem lenne teljes a jól ismert valerián nélkül. A valerian megnyugtat és elősegíti a normális alvást. Gyakran kombinálják más nyugtató/altató gyógynövényekkel.

Mit kell venni belőle? Hogy az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendő étrend-kiegészítőket kipróbálhatod ashwagandhával. Nem az a lényeg, hogy mi a divat, hanem az, ami segíthet. Tehát ha valami újat kipróbál, jelentősen kibővíti látókörét.

Információ forrásai

https://www.healthline.com/health/anxiety/herbs-for-anxiety – 8 gyógynövény szorongás és stressz ellen (angol)

https://www.healthline.com/health/mental-health/herbs-for-stress-recipe – Hogyan használjuk a gyógynövényeket szorongás és stressz kezelésére

Címkék: , , , , , , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares