Hormonok és menopauza: hogyan kapcsolódnak egymáshoz?

pexels-rodnae-productions-6540133
Megjelent: 8.7.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 25.1.2024

A menopauza minden felnőtt nő életében az az időszak, amikor elveszíti szaporodási képességét. Egyesek számára ez dupla csapás, mert a közelgő halál érzése mellett a nők elbizonytalanodnak számos másodlagos tünetében is, amelyek akár évekig is eltarthatnak. Hogyan lehet összehasonlítani a hormonokat a menopauzában? És segíthetnek-e a gyógynövények a menopauzában?

A menopauza mindenkit érint. A fiatal nőknél a szülői szerep elhalasztása miatt kerül az asztalra. Az idősebb nők viszont azzal az érzéssel élnek, hogy a menopauza idős és haszontalan öregasszonyokká változtatja őket, akik már értéktelenek. (Ami nem éppen ideális azokkal a depressziós állapotokkal, amelyeket maga a menopauza is gyakran okoz.)

De az igazság az, hogy ezt a természetes folyamatot egy új (és érdekes) életszakaszként foghatod fel, amely lehetővé teszi, hogy egy kicsit más szemmel tekints az életedre.

De ahhoz, hogy ez megtörténjen, fontos tudni, hogy valójában mi történik a menopauza során, és milyen módon lehet enyhíteni a pszichére és a testre gyakorolt ​​​​hatásait.

Mi a menopauza?

Hormonok és menopauza: hogyan kapcsolódnak egymáshoz?

A menopauza olyan helyzetre utal, amikor egy nőnek 12 egymást követő hónapja nem volt spontán menstruációja . Ez azt jelzi, hogy nem tud újra teherbe esni. De ez a folyamat nem megy egyik napról a másikra, az első tünetek 45-55 éves kor körül kezdenek megjelenni. (A menopauza első tünetei azonban fiatalabb korban sem kivételek, ekkor már a korai menopauza kezdetéről beszélünk.) Egy tipikus nő a menopauza első tüneteit körülbelül 4 évvel reproduktívan aktív időszakának vége előtt tapasztalja meg. (A tünetek azonban az utolsó menstruáció után 5 évig is fennállhatnak.)

Menopauza és hormonok

A menopauza idején a női hormonok aktivitásában jelentős változás áll be, ami a korábbi években lehetővé tette számára a sikeres fogantatást és a gyermek születését. A menopauza során a petefészkek működése fokozatosan megszűnik .

Mohlo by vás zajímat:  A tejsavas fermentáció csodája: Hogyan függ össze az erjesztés, a probiotikumok és az egészségünk?

Ennek eredményeként változás következik be:

  • Ösztrogén
  • Progeszteron
  • Tesztoszteron
  • LH
  • FSH

Mivel a szervezet hajlamos reagálni a hormonok aktivitásának egészen apró változásaira is, a nők ezt az életszakaszt meglehetősen intenzíven élhetik meg.

Menopauza tünetei

Hormonok és menopauza: hogyan kapcsolódnak egymáshoz?

Ha eltekintünk a termékenység fokozatos elvesztésétől és a menstruációs vérzés változásaitól, vessünk egy pillantást a menopauza egyéb tüneteire, amelyekre (csak abban az esetben) minden nőnek számítania kell. Ezek közé tartozik a súlygyarapodás, a hőhullámok, a hüvelyszárazság, a szorongás, a fokozott vizelési szükséglet, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a mell teltségének elvesztése, a csontvesztés és még sok más.

Megfelelő életmóddal és hozzáállással még ennek a kellemetlenséglistának sem kell megállítania, vagy akár elrontania a mindennapjait.

Gyógynövények a menopauza számára

Hormonok és menopauza: hogyan kapcsolódnak egymáshoz?

Annak érdekében, hogy a nőknek ne kelljen egyszerre annyi problémával megküzdeniük, az érett nők számára ajánlott a gyógynövényes étrend-kiegészítők hosszú távú használata, amelyek javíthatják életminőségüket.

Összeállításukban keresse meg:

  • piros lóhere
  • Kétéves csalogány
  • Perui Maca
  • Szója kivonat
  • Ginzeng

És sokan mások. A ginzeng energia-utánpótlással és jobb koncentrációval jár együtt. A kétéves ligetszépe hormonális egyensúlyhiány esetén javasolt. A szója viszont fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek hasonlóak az ösztrogén női hormonhoz. Ha a természetes étrend-kiegészítőket egészséges életmóddal egészíti ki, a menopauza többé nem lehet rémálom az Ön számára.

Információ forrásai

https://www.healthline.com/health/menopauza – Mindent a menopauzáról (angol)

https://www.healthline.com/nutrition/menopause-herbs – 10 természetes gyógymód menopauza ellen (angol)

Címkék: , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares