Hogyan termeszthetünk házi paradicsomot magokból – lépésről lépésre

pexels-photomix-cég-96616
Megjelent: 30.4.2023 , az utolsó frissítés dátuma: 30.11.2023

Az erkélyen való paradicsomtermesztés sok ember kedvenc időtöltésévé vált az elmúlt néhány évben. Ha jól gondoskodik róluk, erőfeszítései megtérülhetnek egy bőséges termés formájában, amely könnyedén elláthatja asztalát. Ha még nincs tapasztalata a paradicsom virágcserépben, vödörben vagy üvegházban történő termesztésével kapcsolatban, akkor a mai cikkünkben minden fontosat megbeszélünk ezzel a témával kapcsolatban.

A paradicsom nagyon népszerű, és gyakran használjuk a főzéshez. Lényegében elmondható, hogy az gyümölcsök és zöldségek, mert mindig vita folyik arról, hogy e két kategória közül melyikhez tartozik valójában a paradicsom.

Alapvetően mindegy, mert egy gyors ebéd , de egy egészséges reggeli is, ugyanolyan ízletes lesz velük. Az a fontos, hogy (ha magad termeszted a paradicsomot) jól kijön a betakarítás. Bár a paradicsomot viszonylag könnyű termeszteni, van néhány bűn, amely csökkentheti erőfeszítéseinek sikerét.

Paradicsom fajták

Hogyan termeszthetünk házi paradicsomot magokból - lépésről lépésre

Számtalan fajta paradicsom létezik. Eltérhetnek például színükben (van pl. sárga és piros paradicsom), méretben (klasszikus és koktélparadicsom) és alakban (kerek, ovális…) Amellett, hogy ezek a paradicsomok eltérőek lehetnek A termesztési követelményeknek megfelelően az ízük is kissé eltérő lehet, ezért általában más feldolgozási módokra is alkalmasak.

A népszerű paradicsomfajták közé tartoznak például:

  • Goldkrone (sárga kerek paradicsom, édes ízű)
  • San Marzano (piros paradicsom, meglehetősen hosszúkás és tüskés alakú, ideális üvegházba)
  • Vörös cseresznye (kis piros paradicsom, édesebb, salátákhoz is alkalmas)
  • Roma (piros, meglehetősen hosszúkás és tüskés paradicsom, alkalmas főzéshez és ketchup készítéséhez)
  • Koralik (vörös paradicsom bokros változata, nagyon erős paradicsom íz, nyersen fogyasztható)

Természetesen ezek nem mind létező fajták, de ez legalább egy kis keresztmetszete annak, amit az egyes paradicsomfajták kínálhatnak Önnek.

Paradicsom termesztése

Hogyan termeszthetünk házi paradicsomot magokból - lépésről lépésre

Az erkélyen

Ha van erkélyed, az sok esetben bőven elég lesz a paradicsomtermesztéshez. Azonban nem szabad megfeledkezned néhány alapszabályról, különben annyit próbálkozhatsz, amennyit csak akarsz, de a jövőben egyetlen sikert sem érsz el próbálkozásaiddal. Mindenekelőtt fontos, hogy az erkélyen termeszthető fajták közül válasszon egyet. Nevezhetjük például Aztékot, Balkon Start vagy Bajaját. Az is fontos, hogy az erkély a napos oldalon legyen, és meleg legyen. Ügyeljen arra, hogy a paradicsomot ne tegye ki a szabadba május előtt, amikor az időjárás viszonylag stabil, meleg és napos. De vigyázzon a túl hosszú és intenzív napfényre, amely megégetheti a paradicsomot, és a szélre, amely eltörheti a szárát. Pontosan kell öntözni, se túl keveset, se túl sokat. Az aljzat alkalmas paradicsomra.

A virágágyásban és az üvegházban

Ha van kertje üvegházzal, ott is ültethet paradicsomot. Ne feledje azonban, hogy egyes fajtákhoz botot kell készítenie. (Lehet, hogy nem a bokros paradicsomhoz való.) Annak érdekében, hogy a rúd paradicsom virágozzon, rendszeresen távolítsa el a felesleges oldalhajtásokat, amelyek szükségtelenül gyengítik a paradicsomot. A bokros paradicsomnak erre nincs szüksége, de nem szabad üvegházban nevelni, mert nagyon szélesre nő, és előfordulhat, hogy nincs elég hely a fejlődéséhez. A betakarítás gazdagabbá tétele érdekében a paradicsomot házi komposzttal trágyázhatja meg.

A paradicsomtermesztés leggyakoribb bűnei

Hogyan termeszthetünk házi paradicsomot magokból - lépésről lépésre

Ahogy fentebb már említettük, bizonyos esetekben tudtunkon kívül olyan bűnöket követünk el, amelyek nem tesznek jót a paradicsomnak. Tehát nézzük meg, mit tehet az egyébként jó szándékú erőfeszítések szabotálása érdekében.

Próbálja meg biztosítani:

  • A paradicsom jó hozzáférést biztosít a naphoz
  • A paradicsom védelme a szél ellen
  • Elegendő kalcium (ha nem elegendő, abiotikus nekrózis léphet fel)
  • Elegendő foszfor (tehát próbálja meg a paradicsomot csak akkor ültetni, amikor már nincs fagy)
  • Elég nedvesség

Lehet, hogy nem akarod elhinni, de ha a paradicsomot hosszabb ideig szárazság éri, és utána kellő mennyiségű nedvesség érkezik, akkor elkezdhet repedezni, ami elősegítheti a későbbi penészgomba kialakulását, amely tönkreteszi az egész termést. Emiatt rendkívül fontos, hogy a paradicsomöntet a lehető legkonzisztensebb legyen.

A túlöntözés azonban megnövelheti a rothadás és egyéb problémák kockázatát, ezért takarékosan öntözzük. Ennek köszönhetően a házi ketchup, saláta vagy tésztaszósz mindig tökéletes minőségű lesz.

Termesztettél már paradicsomot erkélyen? Ha igen, milyen volt a betakarítása?

Mohlo by vás zajímat:  A szívverés ereje: Milyen hatással van testünkre és egészségünkre?
Címkék: , , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares