Furuncle vs. Carbuncle: Különbség, kezelés, szövődmények

pexels-gabriela-mendes-1249542
Megjelent: 2.3.2023 , az utolsó frissítés dátuma: 7.12.2023

Bár a forral és karbunkulus inkább egy komikus pár nevének hangzik, valójában ez egy kellemetlen bőrprobléma. Hogyan nyilvánul meg a bőrtályog furuncle és karbunkulus? És lehet rá antibiotikumos kenőcsöt használni?

Sokan azt hiszik, hogy csak a testben fellépő problémák kínozhatják őket igazán. De ez nem teljesen igaz, elég könnyen rátaposhatnak a sarkukra, hogy kelések és karbunkulusok alakulhassanak ki a bőrön. Mivel fertőzések válthatják ki őket, nagyon fontos a megfelelő kezelés.

De mit is képzelsz pontosan ezek alatt a nevek alatt? Mi a különbség köztük? És egyáltalán hogy jut eszedbe ilyesmi?

Furuncle vs. karbunkulus: Mi a különbség?

Furuncle vs. Carbuncle: Különbség, kezelés, szövődmények

A furuncle lényegében egy bőrtályog. Technikailag ez egy gyulladásos bőrbetegség, amely során bakteriális fertőzés van jelen. Nem kellemes, mert a kelés gennyet tartalmaz. Az ok általában staphylococcus fertőzés, az esetek lényegesen kisebb százalékában a streptococcus is okolható. A pyoderma nevű betegség szorosan összefügg a furunculussal. (Ez egy gennyel teli lerakódás, általában a szőrtüszőnél.)

A karbunkulus közeli rokonságban áll a furunkulusokkal, mivel a furunkulusok egész halmaza, amelyek a bőr alatt kapcsolódnak egymáshoz. A gyulladás súlyosabb, a bőr mélyebb rétegeibe is kiterjed, gyógyulása után heg maradhat.

Hol található a leggyakrabban?

A kelések és a karbunkulusok leggyakrabban ott találhatók, ahol hajunk nő. Ezért megjelenhet a mellen, a nemi szerveken, az ágyékon, a fenéken, az arcon és hasonlókon. Valakinek a fülén is meg lehet csinálni, de a kevés szőr miatt ez inkább kivétel.

Furuncle vs. Carbuncle: Különbség, kezelés, szövődmények

A betegség okai

A probléma kialakulásának egyik kockázati tényezője a legyengült immunrendszer. A nagyobb mennyiségű szőr miatt a furuncle és a carbuncle nagyobb valószínűséggel fenyegeti a férfiakat. A nem megfelelő higiénia és valamilyen egészségügyi probléma is negatívan hat a kialakulására.

Forrás és karbunkulus jelenhet meg, ha:

  • Cukorbetegség
  • Rák
  • HIV/AIDS
  • Bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör …)
  • Túlsúly és elhízás

Végül, de nem utolsósorban, megfertőződhet például a higiéniai elveket nem figyelő szépségszalonokban. Az uszodában és a szaunában is fennáll a veszély.

Mit kell észrevenni?

A furuncle úgy néz ki, mint egy csomó a bőrön, leggyakrabban a szőrtüsző területén. A terület általában vörös, meleg és fájdalmas. A csomó tetején gennyes dugó képződhet. Ezután az egész csomót fokozatosan megtelik gennyel, amely több napig is eltarthat. Idővel spontán szakadás léphet fel, ami a genny jelenléte miatt kellemetlen szagú. A furuncle ezután körülbelül 3 héten belül meggyógyul.

Bár csábíthat, próbáljon ellenállni, és ne nyomja ki a gennyet. Kritikus esetekben a fertőzés súlyosbodhat, vagy akár vérmérgezést is okozhat. Még a fejen is fennállhat az agyhártyagyulladás veszélye.

Természeténél fogva a karbunkulus általában nagyobb, mert több kelésből álló csoport. Kísérheti lázzal, fáradtsággal és hányingerrel.

Furuncle vs. Carbuncle: Különbség, kezelés, szövődmények

Milyen a kezelés?

Az otthoni kezelés általában nem nagyon ajánlott, különösen, ha kiterjedt gyulladásról van szó. Az arcon lévő furunculusok és karbunkulusok szintén nagyon veszélyesek, ahol nagy a kockázata annak, hogy a fertőzés az agyba kerül.

Az orvosok egy módja annak, hogy segítsenek Önnek a speciális vízelvezetéssel, amely során a gennyet kiszivattyúzzák. Gyakran javasolt az antibiotikumok alkalmazása is, amelyek megbirkózhatnak a bakteriális fertőzésekkel.

Az otthoni kezelés kevésbé súlyos esetekben tartalmazhat meleg borogatást, ami javíthatja a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezését, és megkönnyíti a genny kiürülését. Ha azonban lázas, erős fájdalom, túlzott bőrfeszülés stb. jelentkezik, ne várjon semmit, és azonnal kérjen időpontot orvoshoz.

Volt már forralásod/karbunkulusod? Ha igen, meg tudtad gyógyítani őket?

Mohlo by vás zajímat:  Oligofrénia vagy gyengeelméjűség: meg kell ijesztenie?
Címkék: , , , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares