Reflexológia: pszeudoterápia vagy hatékony eljárás?

pexels-anete-lusina-5240677
Megjelent: 13.7.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 25.1.2024

Manapság sokan folyamodnak különféle alternatív módszerekhez egészségügyi problémáik kezelésére. Míg egyes esetekben a tudomány megerősíti hatékonyságukat (ami gyakran a gyógynövények kérdését érinti), más területek még mindig a szürke zónában vannak, és nem sokat tudunk róluk. Milyen a reflexológia? Van értelme kipróbálni, vagy időpocsékolás?

A természetben való segítség keresése nem feltétlenül rossz választás. Például az orbáncfűről tudjuk, hogy pozitív hatással van a depresszió enyhítésére és a jó hangulat elősegítésére. (De van, aki vigyázni kell vele, mert csökkentheti egyes gyógyszerek hatékonyságát. Jellemzően például hormonális fogamzásgátlásról beszélünk.)

Sokan megkedvelték a különféle alternatív eljárásokat, köztük az akupunktúrát és az akupresszúrát. E terápiák során nyomást gyakorolnak, vagy tűket szúrnak be azokra a helyekre, amelyeken keresztül az életenergiának kell áramlani. A feloldása ezután harmonizálja az egész rendszert.

De mit gondoljunk a reflexológiáról? És valójában mire kell számítani közben?

Mi az a reflexológia?

Reflexológia: pszeudoterápia vagy hatékony eljárás?

A reflexológia, vagy más néven reflexológia egy úgynevezett zónaterápia, amelynek sok közös vonása van az akupresszúrával. Emiatt az alternatív gyógyászat kategóriába soroljuk. Más módszerekkel összehasonlítva a reflexológia elsősorban a kézen és a lábon lévő pontok nyomására koncentrál.

Ha ezekre a pontokra hat, a terapeuta arra számít, hogy hatással lesz azon szervek tevékenységére, amelyek alá az egyes reflexpontoknak kell tartozniuk. A reflexológia természetesen mezítláb járás közben is gyakorolható. Más alternatív tudományágakhoz hasonlóan azonban nincs bizonyíték arra, hogy a reflexológia valóban hatékony lenne. (Egy adott betegség kezelésekor.)

A reflexológia lehetséges előnyei

Az, hogy a reflexológia valószínűleg nem segít a komolyabb problémák kezelésében, nem jelenti azt, hogy nem tud pozitívumot hozni az érdeklődőknek.

A reflexológia jótékony hatással lehet:

 • A stressz és a szorongás csökkentése
 • Fájdalomcsökkentés
 • Hangulatjavulás
 • Általános jó közérzet és elégedettség

Reflexológia: pszeudoterápia vagy hatékony eljárás?

Mit mond erről a tudomány?

Jelenleg nem sok olyan tanulmány létezik, amely mélyebben foglalkozna a reflexológiával. A létezőket a szakértők gyengébb minőségű tanulmányoknak minősítik. Ebből 2014-ben az a vélemény alakult ki, hogy a reflexológia egyetlen egészségügyi probléma kezelésében sem hatékony megoldás.

Mohlo by vás zajímat:  Hogyan kezeljük a menopauzát? Próbáld ki az ösztrogén tablettát!

Másrészt, hogy ne ítéljük el egyenesen a reflexológiát, egyesek úgy vélik, hogy úgy kell kezelni, mint egy masszázst, amely javítja az ember hangulatát és hozzájárul a jobb közérzethez. (Eddig vannak kisebb tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a reflexológia képes volt enyhíteni a mellrák miatt kemoterápiában részesülő nők kellemetlen érzéseit. Egyes nőknél a PMS tünetei is enyhültek. Ennek működési mechanizmusa azonban még nem ismert kielégítően érthető.)

Vita

Reflexológia: pszeudoterápia vagy hatékony eljárás?

A reflexológiában valószínűleg az a legellentmondásosabb, hogy felfedezték, hogy a lábakon és a kezeken lévő reflexpontok térképei nem ugyanazok. Arra lehet következtetni, hogy az ezt a terápiát kínáló emberek nem osztják ugyanazt a meggyőződést arról, hogyan kell helyesen végezni a reflexológiát.

Biztonsági szempontból a reflexológia nem alkalmas:

 • Cukorbetegek
 • Vénás elégtelenségben szenvedők és vénás trombózisban szenvedők
 • Köszvényes betegek
 • Epilepsziás emberek
 • Nyílt sebekkel rendelkező emberek kezükön és lábukon
 • Lábgombásodásban, lábgombásodásban és hasonlókban szenvedők
 • Lábfekélyes emberek

Stb.

Próbáltad már a reflexológiát? Ha igen, mi volt a tapasztalata vele?

Információ forrásai

https://www.healthline.com/health/what-is-reflexology – Minden a reflexológiáról (angol)

Címkék: , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares