Eleutherococcus spinosa és hatásai az emberi egészségre

pexels-andrea-piacquadio-761963
Megjelent: 25.5.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 25.1.2024

A legtöbb embernek fogalma sincs, mit képzeljen el ezen a néven, amikor azt mondja, tüskés Eleutherococcus. De talán elég azt mondani, hogy néha szibériai ginzengnek is nevezik, és egyszer csak tudni fogod, honnan fúj a szél. Készíthető belőle tea? És van valami mellékhatása? Az alábbiakban mindezt és még sok mást megvizsgálunk.

Bár gyakran nem akarjuk beismerni, a gyógynövények a természet értékes aranya. És teljesen jogosan, mert abban az időben, amikor még nem voltak gyógyszerek, csak rájuk lehetett számítani. Tekintettel azonban arra, hogy rossz hatással lehetnek a szervezetre, ha helytelenül használják (vagy adagolják), azok az emberek, akik megértették a gyógynövényeket, általában nagyobb tiszteletnek örvendtek közösségükben.

Manapság még bonyolultabb a helyzet, hiszen az utazásnak és az internetnek köszönhetően a világ minden tájáról hozzájuthatunk gyógynövényekhez. Ez egyrészt pozitív, mert folyamatosan bővíthetjük látókörünket. De gyakran elgondolkodunk azon, hogy egy adott gyógynövény valójában mire is jó, és nem tudjuk pontosan megbecsülni, hogy árthat-e nekünk valamilyen módon.

Ezért ma az Eleutherococcus spiny nevű gyógynövényre fogunk összpontosítani.

Mi az Eleutherococcus tüskés?

Az Eleutherococcus spinosa tüskés cserje. A népi gyógyászatban leggyakrabban gyökerét használják, aminek számos pozitív hatást tulajdonítanak. (Ugyanezért hívják szibériai ginzengnek, bár semmi köze a klasszikus ginzenghez.) Természetesen virágzik Oroszország, Kína, Korea és Japán egyes területein.

Egészségre gyakorolt ​​hatások

A kínai népi gyógyászatban cseppeket, kivonatot vagy tinktúrát használnak.

Leggyakrabban a következőkre használják:

  • Az energiaszint növekedése
  • A koncentráció javítása és a memória javítása
  • A sportteljesítmény javítása
  • Vérnyomás emelkedés
  • A menopauza tüneteinek enyhítése

Eleutherococcus és biztonság

Eleutherococcus spinosa és hatásai az emberi egészségre

Ez a gyógynövény biztonságosnak tekinthető. Fontos, hogy a felhasználók kövessék a gyártó által mindig a csomagoláson feltüntetett utasításokat. Vásárláskor ügyeljen arra is, hogy véletlenül se tegye valódi ginzenget a kosarába. (Ami gyakran előfordul.)

Mohlo by vás zajímat:  Reflexológia: pszeudoterápia vagy hatékony eljárás?

Egyes érzékenyebb egyének a lenyelés után tapasztalhatják mellékhatásait, amelyek a következők:

  • Depressziós hangulat
  • Szorongás
  • Fejfájás
  • Álmatlanság
  • Ingerlékenység

Ezek a tünetek túl sok e gyógynövény fogyasztása után is jelentkezhetnek. Még ha nem is életveszélyes problémákról van szó, a szakértők ajánlása szerint ilyenkor nem szabad folytatni az Eleutherococcus használatát. Az is gyanítható, hogy alkalmazása nem megfelelő a magas vérnyomásban szenvedőknek.

Az Eleutherococcus-t szintén nem használhatják terhes és szoptató nők, antidepresszánsokat, allergiaellenes szereket szedők és még sokan mások. Ezért, ha valami miatt kezelik, először konzultáljon kezelőorvosával, aki a legjobban tudja értékelni az Ön helyzetét.

Hogyan válasszunk?

Eleutherococcus spinosa és hatásai az emberi egészségre

Mindig csak ellenőrzött szállítóktól/termelőktől vásároljon gyógynövényeket. Ennek köszönhetően biztos lehet benne, hogy nem fog rossz minőségű terméket vásárolni. Kaphat Eleutherococcust por formájában, de szárítva is. Ezekből a fajtákból általában teák és egyéb italok készíthetők.

Ezenkívül ez a gyógynövény megtalálható tinktúrákban és speciális gyógynövénykeverékekben. Ezért célszerű megnézni az összetételüket. Alternatív megoldásként nézze meg a multivitamin étrend-kiegészítők összetételét, mivel az Eleutherococcus gyakran megtalálható bennük is.

Próbáltad már szedni az Eleuterokok másikat? Ha igen, mennyire volt elégedett a hatásaival?

Információ forrásai

https://www.healthline.com/health/eleuthero – Mindent az Eleutherococcusról (angol)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319084 – Az Eleutherococcus 12 potenciálisan pozitív hatása (angol)

Címkék: , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares