Hogyan készítsünk házi savanyúságot: Egy egyszerű recept 10 lépésben

pexels-maria-verkhoturtseva-9006049
Megjelent: 30.9.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 18.1.2024

Sokaknak bonyolult viszonya van a savanyított zöldségekkel, mert annak ellenére, hogy meglehetősen kellemes ízűek, valamiért a megnövekedett fogyasztásukat elsősorban a kismamáknak köszönhetik, akiknek nagyon furcsa ízük lehet a várakozásban. Ugyanakkor a minőségi házi savanyúság számos előnnyel jár, beleértve a tápanyagok nagy részét. Tehát ha szeretne adni nekik legalább egy kis esélyt, az alábbiakban elmondjuk, hogyan teheti meg őket.

A pácolt zöldségek kellemesen fűszeresek és ropogósak lehetnek. A valóságban azonban számos egészségügyi előnnyel is járhat. Tartalmazhat K-vitamint, kalciumot, A-vitamint, C-vitamint, káliumot és sok más olyan anyagot, amelyek a szervezet általános egészségi állapotát és a normál emésztést egyaránt szolgálják.

A bolti ecetes zöldségeknél azonban nagyon oda kell figyelni, hogy erjedésnek induljanak, és savanykás ízük ne csak ecetes legyen. (Ebben az esetben a zöldségeknek nincs annyi pozitívuma, mint azoknak, amelyek fűszeres íze az erjesztéssel kapcsolatos.) Figyelni kell a sóbevitelre is, ami negatívan hat a vérnyomásra és a szív- és érrendszer egészségére.

Hogyan készítsünk házi savanyúságot: Egy egyszerű recept 10 lépésben

Hogyan készítsünk házi savanyúságot? Az alábbiakban ezt nézzük meg

A legjobb ecetes zöldségek

Szükséged lesz:

  • 1 fej káposzta
  • 2 sárgarépa
  • 1 hagyma
  • Só (20 g 1 kg zöldségenként)

Hogyan készítsünk házi savanyúságot: Egy egyszerű recept 10 lépésben

Kezdje az összes zöldség megtisztításával. Ezután a káposztát lereszeljük kisebb csíkokra, a sárgarépát durvára reszeljük, a hagymát pedig finomra vágjuk.

Ezután tegyük az összes előkészített zöldséget egy igazán nagy tálba, amelybe sót teszünk. Ezt követően egy ideig nem akarja lefeküdni, így a következő 60 percet könnyen mással töltheti. Ne felejtsd el folyamatosan pépesíteni a zöldségeket, mert felszabadul belőle a felesleges víz.

Ezután kezdje el betenni a zöldségeket az előkészített (tiszta és kellően nagy) edénybe, amelyben tárolni fogja. Fontos, hogy minden új réteget alaposan le kell tömöríteni. Folytassuk így, amíg az üveg majdnem megtelik.

Ideális esetben erre a pillanatra legyen kéznél egy kicsit kisebb befőttesüveg fedele, amivel lenyomkodhatjuk a zöldségeket (esetleg egy fakanál végének segítségével). Az üveg zárása azonban nem lehet teljesen légmentes, mert akkor nem tudna megfelelően működni a zöldség.

Végül helyezze az edényt olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény. Mivel az erjesztés során további folyadék keletkezik, célszerű egy tányért vagy tálat az üveg alá tenni, hogy vészhelyzet esetén felfogja. (És nem lesz mindenhol rendetlenséged.) Ha szeretné, hagyhatja a zöldségeket néhány napig vagy egy hétig erjedni. Az erjedés akkor fejeződik be, amikor a kis buborékok már nem láthatók a felületen. Ez jó mutatója lehet annak, hogy mikor kezdhetsz zöldséget enni.

Ha akarod, itthon is kipróbálhatod az uborka savanyítását, a karfiollal készült zöldségkeveréket, kimchit és hasonlókat. Tőled függ.

Van tapasztalatod a házi ecetes zöldségekkel kapcsolatban? Ha igen, akkor örülünk, ha megírod nekünk a cikk alatti megjegyzésekben.

Mohlo by vás zajímat:  Pasta al pomodoro bazsalikommal egy igazi olaszból [recept]

Információ forrásai

https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles – Mindent a savanyított zöldségekről (angol)

 

Címkék: , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares