A zöld tea és 10 hatása. Lehet ennek negatív hatása?

pexels-quang-nguyen-vinh-2582819
Megjelent: 7.3.2023 , az utolsó frissítés dátuma: 7.12.2023

A zöld teát sokan elixírnek tartják. A fogyás elősegítése mellett egyesek úgy vélik, hogy segít szépíteni a bőrt. Milyen valós hatásai vannak az egészségre? És tényleg fontosabb a minőség, mint a mennyiség?

A zöld teát az úgynevezett igazi teának tartják. (Például a gyümölcsteáknak egyáltalán nem kell tealevelet tartalmazniuk.) Főleg Ázsiában népszerű, ahol nagyon népszerű a matcha. Ám viszonylag nemrégiben nyugatra is elterjedt, ahol kemény a fekete tea nyoma.

Érdekes tény, hogy a zöld teát nem szabad forrásban lévő vízzel leönteni, mert csökkenhet a tanninok száma. Az ilyen teának még az íze sem túl jó, mert kellemetlenül keserű tud lenni. Ezt a teát nem szabad lefekvés előtt inni, mert koffeint tartalmaz. Ugyanezen okból nem szabad túlzottan inni terhesség és szoptatás alatt. (Hacsak nem tudatosan választasz olyan zöld teákat, amelyek minimális koffeint tartalmaznak.)

A szervezetre gyakorolt ​​pozitív hatások széles spektrumát tulajdonítják a szájon át fogyasztott zöld teának. Néhány nő például azzal a vízióval önti ki magát, hogy le fog fogyni. Azonban nem minden pozitívum, amely a lakosságban öröklődik, a valóságon alapul.

Mit kell tehát tudni a zöld teáról?

Tápérték

A zöld tea és 10 hatása. Lehet ennek negatív hatása?

A zöld tea állítólag az egészség szempontjából fontos antioxidánsokat tartalmaz. De el kell mondanunk, hogy a lehetséges előnyök eléréséhez nem elég heti egy csészével inni. Ezen kívül a zöld tea más anyagokat is tartalmaz, például kalciumot és vasat, de ezekből abszolút minimum van benne, úgyhogy ezt az információt vegyük érdekességnek.

Lehetséges egészségügyi előnyök

Ahogy fentebb említettük, sokan úgy vélik, hogy a zöld tea segít elérni (majdnem) halhatatlanságot. Egyes hatásait azonban még nem erősítették meg, így nem lehet teljes mértékben operálni velük.

Például potenciálisan pozitív hatással lehet a következőkre:

  • A szív normál állapotának támogatása
  • A stroke kockázatának csökkentése
  • Nemi szervi szemölcsök kezelése (helyi használat esetén)

Ez az egyetlen három potenciálisan jelentős (és valamennyire bizonyított) hatása a zöld teának, amely jelenleg a kezünkben van. Ugyanakkor a kutatás során fontos volt, hogy az emberek megfelelő mennyiségű zöld teát igyanak. És minden nap.

Az emberek körében a zöld tea fogyasztása a következőkhöz kapcsolódik:

  • Támogatják a koncentrációt
  • A súly csökkentésével
  • Nagyobb szellemi éberség
  • Jobb lélegzet
  • Alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata 2. típus
  • A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatának csökkentésével
  • Hosszú élet

Ám mint mondtam, a fenti hatások közül nem mindegyik igazolt 100%-ban, ezért fontos, hogy a zöld tea fogyasztásakor ne hanyagolja el a megelőzést és az egészséges életmódot.

Lehetséges kockázatok

A zöld tea és 10 hatása. Lehet ennek negatív hatása?

Ha már az előnyökről beszélünk, meg kell vizsgálnunk azokat a hátrányokat is, amelyek a zöld tea fogyasztásával járhatnak.

A valós veszélyek közé sorolhatjuk például a májproblémákat. Emiatt a zöld tea fogyasztása nem ajánlott májproblémákkal küzdőknek. Legalább a saját lelki nyugalmad miatt. Magas koffeintartalma miatt cukorbetegeknek sem ajánlott a zöld tea fogyasztása. Esetükben veszélyes vércukorszint-emelkedés következhet be.

A legtöbb ember számára azonban biztonságosnak tekinthető, ha naponta legfeljebb 8 csésze zöld teát fogyaszt.

A minőség győz a mennyiség felett

Azt gondolhatja, hogy a zöld tea testre gyakorolt ​​pozitív hatásának eléréséhez elegendő bármely zöld tea után nyúlni, amelyet a bolt polcán talál. De ez nem ilyen egyszerű.

Természetesen az lesz a legjobb, ha a minőségi, ömlesztett levelű zöld teát részesíti előnyben, amelyet tömeg szerint árulnak. Ennek köszönhetően biztos lehet benne, hogy valóban kiváló minőségű termékről van szó. Ha nincs olyan boltja, ahol tömeg szerinti teát kínálnak, próbáljon meg online rendelni egy cseh teázóból. Ott is biztos lehet benne, hogy az otthonába érkező tea kiváló minőségű lesz.

Végül, de nem utolsósorban a matcha teát is kipróbálhatod. Technikai okokból azonban általában drágább a beszerzése. Számítson rá, hogy nehezebb lesz az elkészítése, amely során speciális habverőre és egyéb kellékekre lesz szüksége a megfelelő elkészítéséhez.

Mit kell venni belőle?

Annak ellenére, hogy sok embert vonz az a gondolat, hogy egyszerűen csak igyanak az egészségükért, helyénvalóbb az egészet egy szem sóval megközelíteni. Annak ellenére, hogy a zöld tea egyértelműen egészségesebb, mint az alkohol vagy a cukros szóda, 1 csészénél többet kell inni a nap folyamán. Ugyanakkor egyesek érzékenyebbek lehetnek a koffeinre, így gyakori fogyasztása esetén álmatlanságot, idegességet és szorongást tapasztalhat.

Emiatt bölcsebb lesz zöld teát inni pusztán azért, mert szereti, miközben kiegészíti más, hagyományosan az egészséges életmódhoz kötődő pontokkal. Beszélünk például a stressz csökkentéséről, a megfelelő testmozgásról, az egészséges táplálkozásról és a megfelelő mennyiségű alvásról.

Szereted a zöld teát? Ha igen, hány csészével iszol a nap folyamán?

Mohlo by vás zajímat:  Hogyan lehet gyorsan és egészségesen barnulni. Mi a teendő, ha megég?

Információ forrásai

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-green-tea – Van-e pozitív hatása a zöld tea ivásának? (Angol)

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea – A zöld tea 10 lehetséges előnye (angol)

https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/life-sustaining-reasons-to-drink-green-tea.aspx – 10 dolog, amit a zöld tea tehet érted (angol)

 

Címkék: , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares