Hol vannak a nyirokcsomók? A nyakon vagy az ágyékban lehetnek?

és
Megjelent: 4.10.2023 , az utolsó frissítés dátuma: 30.11.2023

A nyirokcsomók gömb alakú (vagy ovális) alakú szervek, amelyek a nyirokerek keringésében helyezkednek el. Biológiai nyirokszűrőként szolgál. A nyirokcsomók nagyon fontos szerepet töltenek be az emberi szervezetben, mivel segítenek megvédeni a szervezetet a mikroorganizmusoktól és a daganatos sejtektől. Aggodalomra adnak okot a megnagyobbodott nyirokcsomók? És hol találjuk őket?

A nyirokcsomók a test különböző helyein találhatók. Nagyjából lencse vagy bab méretűek. Ismerjük a mell nyirokcsomóit és a nyak nyirokcsomóit. De vannak nyirokcsomók az ágyéki régióban vagy nyirokerek az alsó végtagokban és az ágyékban is. És ez messze nem minden.

Ha nem hiányzott az iskolából, amikor a biológia óra zajlott, akkor biztosan emlékszik arra is, hogy az úgynevezett limfociták az emberi védekező rendszer részei. Ezek fehérvérsejtek, amelyek főleg csontvelőből állnak. (Kisebb mértékben a csecsemőmirigy és a lép is termeli őket.) Ha a nyirokcsomók megfertőződnek, megnagyobbodhatnak.

nyirok

 

Hogyan nyilvánulnak meg a megnagyobbodott nyirokcsomók? Mit jelenthet ez? És javítható a nyirokkeringés? Az alábbiakban mindezt együtt nézzük meg.

Megnagyobbodott nyirokcsomók

A nyirokcsomók megnagyobbodása akkor fordulhat elő, ha a szervezet vírusos vagy bakteriális fertőzésnek van kitéve. Valamivel ritkább esetekben a rák lehet a felelős, ami sok ember számára nagy ijedtséget okoz. A nyirokcsomók megnagyobbodása leggyakrabban a nyak területén található. Pontosabban az alsó állkapocs közelében. Bár sokan kellemetlennek érzik megnagyobbodásukat, a valóságban a szervezet azt mutatja, hogy aktívan küzd a hívatlan látogatók ellen. A látható megnagyobbodás mellett a megnagyobbodott nyirokcsomók tapintásra is érzékenyek lehetnek.

Nyiroködéma

Vannak, akik a nyiroködémának nevezett problémától is szenvednek. Ez a kifejezés a nyirokrendszer olyan betegségére utal, amely ha nem kezelik, idővel súlyosbodhat. Ha a nyirokrendszer károsodik, nem tudja hatékonyan elvezetni a vizet, amely aztán felhalmozódhat a szövetekben. (Például a lábakban.) Ez a probléma veleszületett rendellenességből vagy a nyirokrendszer működési zavarából eredhet. Később megjelenhet. De ismerjük a másodlagos nyiroködémát is, amely sérülés vagy rák következtében alakulhat ki.

Mohlo by vás zajímat:  Hogyan termeszthetünk házi paradicsomot magokból - lépésről lépésre

Nyirokkeringés

Szinte mindenhol bombáznak minket az információk, hogy figyeljünk a nyirokkeringésre is, amely jobban tudja a dolgát. Az egyik technika, amely ezzel a küldetéssel foglalkozik, a nyirokelvezetés. Ez a technika a nyirokot a perifériáról a központ felé irányítja, ami enyhítheti a duzzanatokat. Azt is mondják, hogy ez a gyakorlat elősegítheti a szervezet méregtelenítését. Sok nő ilyenkor keresi a fenéken és a combon kialakuló narancsbőr esetleges csökkenése miatt.

 

lábmasszázs

A nyirokrendszer támogatása

A rendszeres nyirokelvezetéses látogatások mellett más olyan lépéseket is kipróbálhat, amelyek a nyirokrendszer normál állapotának támogatásához vezetnek. A végtagok duzzanata kompressziós harisnya és kötszer viselésével korrigálható. Az sem árt, ha megpróbálja felváltva hideg és meleg vízzel lezuhanyozni a lábát és más testrészeit. Még a sporttevékenységgel sem fogsz elrontani semmit. A kiváló minőségű ivási rend, amely megakadályozza a kiszáradást, szintén előny.

Címkék: , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares