A szívverés ereje: Milyen hatással van testünkre és egészségünkre?

szívverés
Megjelent: 1.4.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 1.2.2024

Hallottál már az autonóm idegrendszer kifejezésről? Ha nem, akkor sok a felzárkózási tennivalója. Az autonóm idegrendszer (ahogy az ANS-t gyakran nevezik) jelentős hatással van a szívverésre. Mi van, ha a ritmusa eltér a normálistól? Az alábbiakban ezt nézzük meg.

Amikor az emberi fiziológia mélyére ásunk, azt találjuk, hogy az autonóm idegrendszer része a szimpatikus és paraszimpatikus . Ez a két kifejezés a szimpatikus neurontestekre és a paraszimpatikus preganglionáris rostokra vonatkozik.

De nem kell biológusnak lenni ahhoz, hogy megértsük, ha ezek a rendszerek nem működnének, az nagyon jelentősen veszélyeztetheti az emberi test normális működését. Mivel az emberi szív is szenvedne, tudni kell, mit kell tenni, ha a pulzusszám hosszabb ideig eltér a normálisnak tartott értéktől.

A szívverés ereje: Milyen hatással van testünkre és egészségünkre?

Ha érdekel, folytasd.

Normál szívverés

Szinte mindenhol igaz, hogy ha egy patológiával akarunk foglalkozni, akkor legalább általános elképzelésünk van arról, hogy mi tekinthető normálisnak.

A pulzusszám nemünktől és életkorunktól függően változik. Ezután 1 percen keresztül mérik a szívverést. Ahhoz, hogy a szívverés a legjobb visszajelző értékű legyen, az embernek nem szabad stresszesnek lennie, nem szabad beszélnie és teljesen nyugodtnak kell lennie.

Minden ember más, de a percenkénti 60 és 100 ütés közötti érték normális egy felnőtt számára. Gyermekeknél a szívverés még gyorsabb lehet. A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők pulzusszáma 80 és 205 között lehet (attól függően, hogy ébren vannak-e vagy alszanak). A 10 év feletti gyermekek esetében a 60-100 ébrenlét és az 50-90 közötti tartományt alvás közben tekintik normálisnak.

Mi befolyásolja a pulzusszámot?

A szívverés ereje: Milyen hatással van testünkre és egészségünkre?

A pulzusszámot számos tényező befolyásolja, amelyek némelyikével gyakorlatilag minden nap találkozunk.

A tettes lehet:

  • Környezeti hőmérséklet (a szívverés hajlamos emelkedni, ha nagyon meleg)
  • Bizonyos gyógyszerek szedése
  • Érzelmek (öröm, stressz…)
  • Testtömeg (az elhízott egyének szívverése gyorsabb még nyugalomban is)
  • Anémia
  • Hormonális egyensúlyhiány (gyakori pajzsmirigy-betegségben szenvedőknél)
  • Dohányzó
  • Testhelyzet

A szív túl gyorsan ver

Ha percenként több mint 100 szívverése van, akkor valószínűleg tachycardiája van. Ez azt jelenti, hogy szíve gyorsabban ver, mint ami normálisnak tekinthető.

Mohlo by vás zajímat:  Hét gyógynövény a stressz és a szorongás ellen

Ez az állapot számos kockázattal jár. Például nagyobb a vérrögképződés, a szívelégtelenség, az ájulás és a hirtelen halál kockázata. Emiatt fontos, hogy a lehető leghamarabb elkezdje kezelni ezt a problémát.

A szívverés túl lassú

A szívverés ereje: Milyen hatással van testünkre és egészségünkre?

Az ellenkező probléma a bradycardia , amely a percenkénti túl kevés ütemre utal. (Bármi, ami 60 bpm alatt van.)

Ez az állapot kevésbé képes a szívet arra, hogy vért pumpáljon a test más részeibe. Fáradtnak érezheti magát, és hajlamos elájulni.

Ebben az esetben is tanácsos felvenni a kapcsolatot kezelőorvosával, kivizsgáltatni magát, majd alávetni magát a kezelésnek.

Normális a szívverése, vagy a normálistól bármilyen eltérésben szenved?

Információ forrásai

https://www.healthline.com/health/dangerous-heart-rate – Normál pulzusszám (angol)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/175241 – Tachycardia (angol)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324264 – Bradycardia (angol)

Címkék: , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares