Hogyan lehet gyorsan és egészségesen barnulni. Mi a teendő, ha megég?

pexels-kindel-media-7294671
Megjelent: 3.7.2023 , az utolsó frissítés dátuma: 30.11.2023

A barnulás támogatására az elmúlt évtizedekben nagy az igény, mivel a bronzos bőrt a jólét és az egészség egyik jelének tartják. Az egzotikus nyaralásnak azonban kellemetlen mellékhatása is lehet. Csak annyit kell tennie, hogy leég egy leégést, és a közeljövőben hatalmas probléma kezdődhet. Tehát hogyan lehet egészséges és gyors barnulást elérni? És mi az elsősegély leégés esetén?

Ha szeretné megőrizni bronzos bőrét egész évben, dönthet úgy, hogy felkeres egy szoláriumot. Alternatív megoldásként sok időt tölt a kertben vagy az erkélyen, ahol az első szép napokban igyekszik lebarnulni.

Azonban nem mindannyiunknak van egyforma a fotótípusa, így néhány ember pillanatok alatt leég a nap. A gyermekek bőre is nagyon érzékeny a napra. Végül, de nem utolsósorban, aki nem védekezik az UV-sugárzás ellen, az idén veszélyes bőrrák alakulhat ki, amely sok esetben végzetes is lehet.

Hogyan lehet gyorsan lebarnulni? És hogyan lehet megszabadulni a leégéstől? Mindezt és még sok mást elmesélünk az alábbiakban.

A leégés tünetei

Hogyan lehet gyorsan és egészségesen barnulni. Mi a teendő, ha megég?

Akár nagyon világos bőrű, akár természetesen sötétebb típus, fontos, hogy minden körülmények között kövesse az egészséges barnulás alapelveit. Ellenkező esetben a bőr egy idő után megéghet, és a rákkal kapcsolatos kóros folyamatok miatt a nyomokban elváltozások léphetnek fel.

Néhány fő mutató arra vonatkozóan, hogy a kelleténél hosszabb ideig volt a napon:

 • Vörös vagy kifejezetten rózsaszín bőr
 • Gyulladás
 • A meleg bőr érzése, amely forró tapintásra
 • Duzzanat
 • A bőr fájdalma, érzékenysége és viszketése
 • Hólyagok a bőrön, amelyek szétrepedhetnek
 • Fájdalmas szemek
 • Láz, fejfájás, fáradtság és hányinger (ha az égési sérülés súlyos)

Abban az esetben, ha valóban komoly elváltozást észlel a látás működésében, ha a hólyagok gennyel telnek, akkor a leégés a házi gyógymódokkal történő kezelés után sem javul, nagyon erős duzzanat és súlyosbodó hidegrázás, láz, ill. fejfájás, azonnal kérjen orvosi segítséget.

Az égési sérülések még a kisgyermekek számára is rendkívül veszélyesek. Ezért jó tudni, hogy nyáron mikor ne menjünk a szabadba a babával (ideális esetben 11 és 15 óra között maradjunk árnyékban). Az idősebb gyermekeket is meg kell védeni.

Hogyan lehet gyorsan és egészségesen barnulni. Mi a teendő, ha megég?

Elsősegély napégés esetén

Hogyan kell elsősegélyt nyújtani? Ha láztól és fájdalomtól szenved, tanácsos olyan vény nélkül kapható gyógyszert bevenni, amely átmenetileg enyhítheti ezeket a problémákat. Vannak olyan speciális gélek és kenőcsök is, amelyek a bőrre kenhetők, amelyek enyhíthetik az érintett terület fájdalmát. (Ezzel kapcsolatban a legjobb, ha felkeresed a gyógyszertárat.)

Ezután fontos elkezdeni a bőr hűtését. Elegendő egy tiszta törülköző, amelyet hideg vízbe áztat, és az égési helyre tesz. Egy hűvösebb zuhany vagy fürdő is segíthet. Ügyeljen arra is, hogy támogassa a bőr regenerálódását. A panthenolt, aloe verát és egyéb bőrpuhító és tápláló összetevőket tartalmazó habok, krémek jó segítők. Nagyobb megkönnyebbülés lesz, ha ezeket a termékeket hűtőszekrényben tárolja az alkalmazások között.

Mivel nagy valószínűséggel kiszáradás történt, próbáljon meg több tiszta vizet inni. Egyáltalán ne érintse meg a hólyagokat, és hagyja, hogy éljék a saját életüket. Végül, de nem utolsósorban, ne menj ki egyhamar a napra, és védekezz tőle megfelelően.

Hogyan lehet gyorsan és egészségesen barnulni. Mi a teendő, ha megég?

Tippek az egészséges barnasághoz

Most pedig nézzük meg, hogyan lehet barnulni. Az egyik elveket jó minőségű fényvédőt kell használnia, amelynek legalább 25 SPF-je van. A tisztességesebb típusok semmiképpen ne menjenek ki a szabadba, hacsak nem használnak legalább 50+ SPF-et. Alkalmazza rendszeresen a nap folyamán, mivel a védelmet csökkentheti izzadás, ruhaviselet és fürdés. Kellő mennyiségű krémet is kell használni, ne spóroljunk vele. A hát kenésének legjobb tippjei közé tartozik egy másik személy segítsége.

Ez is segít:

 • Gyakran változtasson pozíciót
 • Béta-karotinban gazdag ételek fogyasztása
 • Meglehetősen hosszú idő a napon, ami nem haladhatja meg a 2-3 órát
 • Ha napozást tervez 15 óra után. óra, amikor a nap már nem olyan agresszív

Napozás után rendszeresen használjon ápoló krémeket is a barnulás támogatására és a bőr regenerálódásának elősegítésére. Ezenkívül minden nyár után menjen bőrgyógyászhoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek olyan változások, amelyek halálos melanomához vezethetnek.

Követi a biztonságos barnulás alapelveit?

Mohlo by vás zajímat:  A szívverés ereje: Milyen hatással van testünkre és egészségünkre?

 

Címkék: , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares