Teniszkönyök kezelés: Mi segíthet és hova forduljunk

pexels-todd-trapani-2339377
Megjelent: 28.6.2023 , az utolsó frissítés dátuma: 30.11.2023

Szeretsz hetente többször teniszezni, de egy idő után kellemetlen merevség, könyökfájás kezd megakadályozni ebben? Ebben az esetben Ön valószínűleg ahhoz a csoporthoz tartozik, akik az úgynevezett teniszkönyökre vártak. Hogyan nyilvánul meg? Hogyan kezelik? És ez tényleg csak a teniszhez kapcsolódik?

Nyújtott szalagok időnként több fizikailag dolgozó személy vagy sportoló is megoldja. Ilyen helyzetben a szervezet általában világossá teszi, hogy egy adott hely túlterhelt, amely megérdemel egy nagylelkű pihenést.

Míg sokan megijednek attól a gondolattól, hogy később életükben osteoarthritis vagy más krónikus ízületi betegség érinti őket, a sportolók meglepően gyakran nem ismerik el, hogy a teniszkönyök érintheti őket, ami nem csak a sportolástól, hanem a sportolástól is ellehetetlenítheti őket. a mindennapi munkatevékenységből.

Mi az a teniszkönyök?

Az az érdekes, hogy amit ma teniszkönyöknek nevezünk, az valójában nem újdonság. A fő különbség az, hogy régebben ezt a problémát írói görcsnek hívták. Ez a probléma leggyakrabban a könyököt érinti, de átterjedhet a vállra és a csuklóra is. Lényegében az inak és izomtapadások betegségéről van szó, amelyben ismételt mozgás hatására mikrotrauma képződik. Bár a teniszkönyök nem életveszélyes, szélsőséges esetekben munkaszünetre lehet szükség a gyógyuláshoz. (Különösen, ha raktárban vagy hasonlóban dolgozol.)

Miért történik?

Teniszkönyök kezelés: Mi segíthet és hova forduljunk

A teniszkönyök nem térdfájdalom, amiről elég jó elképzelésünk van arról, hogy miért fordul elő. Ezért megvizsgáljuk ennek a meglehetősen gyakori mozgási problémának a leggyakoribb kiváltó okait.

Természetesen a teniszkönyök kialakulhat a kéz túlzott igénybevétele miatt teniszezés közben, de ez nem mindig feltétel. A fizikailag megterhelő (nem csak fizikai) munkát végzők is szenvedhetnek tőle. A teniszkönyök olyan embereknél is előfordul, akik egész életükben irodában dolgoznak. A teniszkönyök szövődményei lehetnek elégtelen gyógyulás vagy bakteriális fertőzés.

A teniszkönyök tünetei

A teniszkönyök fő tünetei közé tartozik a szúró fájdalom a könyök külső oldalán, amely a vállba és az alkarba sugározhat. Meleg bőr a fájó helyen és duzzanat is megjelenhet.

Teniszkönyök kezelése: Konzervatív és otthoni

Teniszkönyök kezelés: Mi segíthet és hova forduljunk

Ha teniszkönyökre gyanakszik, mindenképpen bölcs dolog, ha felkeresi orvosát, aki alaposan megvizsgálja és meghatározza a következő kezelési módot. Ilyenkor például egy ortézis vagy kötés lehet hasznos, ami lehúzza a fájdalmas területet és sikerül a megfelelő helyzetben tartani.

Amint valamelyest javul a helyzet, elérkezhet a gyógytorna ideje, melynek során kipróbálja a teniszkönyök gyakorlatokat, amelyeket aztán otthon is elvégezhet. Azok számára, akiknek fizikailag aktívnak kell maradniuk, de nem szeretnének fogszabályzót viselni, a taping megoldás lehet. De ne próbálja otthon szakszerűtlenül felhelyezni a ragasztószalagot, mert azzal inkább árthat magának. Ha tovább próbálkozik, a problémák körülbelül 6 héten belül eltűnhetnek.

Ez is segít:

 • Pihenő üzemmód
 • Hideg borogatás alkalmazása
 • Fájdalomcsillapító szedése
 • Ricinusolaj vagy kenderolaj
 • Vitaminok sportolóknak

Táplálékkiegészítők sportolóknak gyakorlatilag minden életszakaszban hasznosak. Az ízületek táplálása olyan anyagokat tartalmaz, amelyek fontosak az idősek, szabadidős sportolók, a gyermekeket nap mint nap gondozó és a karjukban, hátukon hordó szülők stb.

Teniszkönyök kezelés: Mi segíthet és hova forduljunk

Azt, hogy a megfelelő ízületi táplálékot választotta, arról tudhatja meg, hogy az tartalmazza:

 • Kollagén
 • C vitamin
 • Glükózamin
 • Kondroitin
 • MSM
 • Tömjénfűrészfog

És esetleg más anyagok is, amelyek hozzájárulnak a csontok normál állapotának fenntartásához. Ilyen például a K-vitamin, a D-vitamin és a kalcium.

A teniszkönyök megelőzésében fontos a nyújtás. Ezenkívül próbálja meg ne terhelni feleslegesen az ízületet. A sportolóknak ügyelniük kell a megfelelő technikára is, mivel a mozgás nem megfelelő végrehajtása könnyen kiválthatja a teniszkönyököt.

Volt már valaha dolgod tenisz- vagy gerelykönyökkel?

Mohlo by vás zajímat:  Furuncle vs. Carbuncle: Különbség, kezelés, szövődmények
Címkék: , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares