5 dolog, ami jelentősen befolyásolja az alvás minőségét

ami befolyásolja az alvás minőségét
Megjelent: 12.4.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 1.2.2024

Minden nap végén lefekszünk az ágyba, és átadjuk magunkat az alvásnak. Ez azonban nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Életmódunk és lelki állapotunk befolyásolja az elalvást és az elalvást. És még számos más tényező, amelyeket könnyen befolyásolhatunk. Mit tehetünk tehát, hogy jobban aludjunk?

A melatonin hormon nagy hatással van az alvásra, ezért gyakran nevezik alváshormonnak. A szervezet főleg éjszaka termeli, ennek köszönhetően képes szabályozni a kronobiológiai ritmusokat .

A probléma az, hogy egyeseknél kevés van belőle (általában az idősek), vagy a működését megzavarja valami körülöttünk. Emiatt megnyilvánulhat az elalvással kapcsolatos probléma, vagy esetleg a gyakori éjszakai ébredéssel kapcsolatos probléma.

5 dolog, ami jelentősen befolyásolja az alvás minőségét

Mit tehet az alvás minőségének javításáért a belátható jövőben?

Miért fontos a minőségi alvás?

Sokan próbálják kitalálni, miért alszunk minden éjjel. Ennek köszönhetően rengeteg bizonyítékunk van az alvás előnyeiről a számunkra.

Először is, a szervezet regenerálódik és pihen alvás közben. Ennek köszönhetően reggel új energiával ébredünk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy elvégezzük szokásos napi tevékenységeinket. Az emberi agynak is jót tesz az alvás. Az éjszaka folyamán átrendeződik, ami jó hatással van a memóriára, a tanulási képességre, a koncentrációra, a kreativitásra és sok más fontos képességre.

Szükségünk van alvásra a normál érzelmi egészséghez , a normálisan működő immunitáshoz és az inzulinhoz, a szív egészségéhez és a testsúlykontrollhoz.

Kék fény

5 dolog, ami jelentősen befolyásolja az alvás minőségét

Úgy tűnik, nincs menekvés a kék fény elől. Ugyanakkor éppen a kék fény zavarhatja meg éjszakai pihenésünk minőségét. Ha az éjszakai órákban ki van téve ennek, a cirkadián ritmus megzavarodik. Emiatt az agy azt hiszi, hogy még nappal van, és a melatonin szintje csökken, ami viszont segít elaludni.

Mohlo by vás zajímat:  Hét gyógynövény a stressz és a szorongás ellen

Ágy

Ha van egy kis ágya vagy egy rossz matracos ágya, akkor nem számíthat arra, hogy minden éjjel jó éjszakai alvást fog kapni. Éppen ellenkezőleg, számítson a hosszú gurulásra, a hátfájásra és sok más kellemetlenségre, amelyek megakadályozzák, hogy végre belevágjon.

5 dolog, ami jelentősen befolyásolja az alvás minőségét

Mozgalom

A mozgásban az a sajátosság, hogy ne legyen túl sok, de ne legyen túl kevés is a nap folyamán. Egy kis fizikai aktivitás fáradtsághoz vezet, de előfordulhat, hogy a szervezetnek nincs elég ingere a nap folyamán ahhoz, hogy segítsen kikapcsolni. (Este többet lehet gondolkodni.) A túlzott fizikai aktivitás túlfeszítéshez vezethet, ami az elalvást is lehetetlenné teheti. Különösen akkor, ha izomfájdalmai miatt nem találja meg a megfelelő alvási pozíciót.

Koffein

Az emberek különbözőek, ezért van köztünk olyan is, aki késő este iszik egy koffeines italt, aztán csodálkozik, miért nem tud aludni. (Ne feledje, hogy a koffein stimuláns.) Emiatt késő délután ne igyunk kávét, energiaitalokat és koffeintartalmú teákat.

Étel

Még azután sem számíthatsz jó éjszakai alvásra, hogy lefekvés előtt nagy adag ételt fogyasztasz. Annál inkább, ha nagyon csípős, édes vagy zsíros volt. Az ilyen ételek teltségérzetet és hányingert okozhatnak a gyomorban. Ezenkívül vízszintes helyzetben történő lefekvés után gyomorégést érezhet. Ezért csak éjszaka vegyen valami kicsi és könnyű dolgot.

A gyógynövények az alvás minőségét is segítik

Néha még az életmódbeli változtatások sem vezetnek jobb alváshoz. Ezért néhány gyógynövényt is kipróbálhat. A citromfű, a macskagyökér, a kamilla és a golgotavirág az alvás elősegítésére szolgál. Sokakat megnyugtat a levendula illata is.

Mik a tippjeid a jobb alváshoz? Örülünk, ha megírod őket nekünk a cikk alatti megjegyzésekben.

Információ forrásai

https://www.healthline.com/health/why-do-we-sleep – Miért alszunk? (Angol)

https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better – 17 tipp az alvás javítására (angol)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/herbs-for-sleep – Gyógynövények az alvás elősegítésére (angol)

Címkék: , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares