A tejsavas fermentáció csodája: Hogyan függ össze az erjesztés, a probiotikumok és az egészségünk?

pexels-roman-odintsov-5150202
Megjelent: 20.6.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 25.1.2024

Amikor a fermentált élelmiszerek fogyasztásáról beszélünk, a beszéd gyakran átcsúszik a tejsavas erjesztésbe. Ez egy speciális eljárás a tejtermékek előállítására, amely meghosszabbíthatja azok eltarthatóságát. De vajon a fermentáció és a probiotikumok összefüggenek-e valamilyen módon? Mai cikkünkben elmondjuk ezt, és még sok más információt.

Amikor joghurtot eszel, kefirt és hasonlókat iszol, valószínűleg eszedbe sem jut arra gondolni, hogy ezek a termékek nem léteznének, ha nem ismernénk a tejsavas erjedés folyamatát. Azt is kevesen tudják elképzelni, hogy pontosan mi történik a folyamat során.

Mivel az élet elég hosszú ahhoz, hogy a megszerzett tudás egyszer jól jöjjön, az alábbiakban mindent áttekintünk, amit a tejsavas erjedés folyamatáról tudni érdemes.

A tejsavas fermentáció csodája: Hogyan függ össze az erjesztés, a probiotikumok és az egészségünk?

Ha készen állsz, kezdhetjük.

Mi a tejsavas fermentáció?

Amint már említettük, a tejsavas erjesztés olyan folyamat, amelyben baktériumokat, élesztőt és más mikroorganizmusokat használnak, amelyek tejcukorral táplálkoznak. Ez az átalakulás gázokat, savakat és alkoholt termel. Ennek köszönhetően az erjesztett tejtermékek sajátos állaggal és ízzel rendelkeznek. A laktobacillusokat főként az erjesztés során használják fel, de a termelők más mikroorganizmusokat is felhasználhatnak.

Mi történik pontosan?

Ez azzal kezdődik, hogy kiválasztott típusú tenyészeteket adnak a tejhez vagy más bázishoz, amelyek megkezdik az átalakulást. A tejtermékek önmagukban is erjedhetnek, de még így is speciális kultúrákat adnak hozzájuk, amelyeknek köszönhetően az erjedési folyamat biztonságosabban szabályozható és menedzselhető.

Az oxigént a mikroorganizmusok hatására fogyasztják el, ez az egyik oka annak, hogy az erjesztett tejtermékek savanyú ízűek. Az alkalmazott technológiától függően az erjesztési folyamat napokig vagy hetekig tarthat.

A tejsavas fermentáció csodája: Hogyan függ össze az erjesztés, a probiotikumok és az egészségünk?

A tejsavas fermentáció előnyei

Valószínűleg nem lep meg, hogy a tejsavas fermentációs módszerrel előállított termékek fogyasztása számos pozitív hatással lehet az emberi szervezet egészségére.

Rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat:

  • A tápanyagok jobb felszívódása
  • A gyulladás csökkentése
  • Az egészség erősítése
  • Támogatja a szív egészségét
  • Támogatja az immunrendszer normál működését
  • Jobb vércukorszabályozás
  • Súly csökkentés
  • Az agyi aktivitás felrúgása
Mohlo by vás zajímat:  5 recept egy fitnesz ebédhez: Milyen egészséges ételeket főzzek?

Egyes esetekben azt is elmondják, hogy az erjesztett tejtermékek fogyasztása enyhítheti a laktózintolerancia okozta nehézségeket. De nem kell mindenkinek igaznak lennie.

A probiotikumok jelentősége

A tejsavas fermentáció csodája: Hogyan függ össze az erjesztés, a probiotikumok és az egészségünk?

Ezen előnyök többsége a probiotikumoknak köszönhető. De mi is ez valójában? Lényegében ezek élő mikroorganizmusok , amelyek megtelepedhetnek az emésztőrendszerben. Ez azért kívánatos, mert a megfelelően kiválasztott törzsek kölcsönös szimbiózisban élnek együtt szervezetünkkel. Például megvédhetnek minket a hasmenéstől és a székrekedéstől, erősíthetik az immunrendszerünket, sőt egyes fajok a hangulatunkat is pozitívan befolyásolhatják.

De érthető, hogy mindehhez nem elég havonta egyszer bevenni a kefirt, majd várni, hogy megtörténjen a csoda. Annak érdekében, hogy a legtöbbet kihozhassa a probiotikumok előnyeiből, rendszeresen és megfelelő mennyiségben kell beadnia a szervezetébe.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni a prebiotikumok szedését. Ezek viszont oligoszacharidok, amelyekkel a barátságos mikroorganizmusok táplálkoznak. Emiatt kívánatos a probiotikumok és a prebiotikumok együttes szedése. (Hogy egy kicsit bonyolultabbá tegyük a dolgokat, a prebiotikumok forrásai eltérnek a probiotikumokétól.)

E tekintetben a harmónia elérésének egyik módja a probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítők hosszú távú alkalmazása.

Információ forrásai

https://www.healthline.com/nutrition/lacto-fermentation – Mindent a tejsavas fermentációról (angol)

Címkék: , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares