Oligofrénia vagy gyengeelméjűség: meg kell ijesztenie?

pexels-pixabay-355948
Megjelent: 10.6.2022 , az utolsó frissítés dátuma: 25.1.2024

Olyan társadalomban élünk, amely fél minden különbségtől. És még olyat is, amiért senki sem hibáztatható. A félelem és az elutasítás okai között szerepelhet az oligofrénia, amely az intellektus veleszületett rendellenessége. Hogyan nyilvánul meg? És árthat-e valamilyen módon egy ember, aki ebben szenved?

Nem minden szülő olyan szerencsés, hogy teljesen egészséges gyermeke legyen. Míg a fizikai elégtelenségeket az orvosok szinte azonnal észreveszik, a pszichés rendellenességek megjelenése némi időbe telhet.

Ebben a tekintetben a nagy ijesztők közé tartozik az oligofrénia, amely egy veleszületett rendellenesség, amely visszafordíthatatlanul csökkenti az intellektust. Egy ilyen gyerek szülei érthetően félhetnek attól, hogy a társadalom hogyan fogadja majd el az ilyen embert. És attól is félhetnek, milyen jó lesz a gyermekük élete egy ilyen fogyatékosság miatt.

Mivel befolyásolni tudjuk, hogyan reagálunk mások másságára, megvizsgáljuk, mit is jelent pontosan az oligofrénia, és hogyan kell (legalább) tisztelettel bánni egy ilyen fogyatékossággal élő emberrel.

Mi az oligofrénia?

Oligofrénia vagy gyengeelméjűség: meg kell ijesztenie?

Mint fentebb említettük, az oligofrénia egy veleszületett rendellenesség, amely visszafordíthatatlanul csökkenti az intellektust. Néha ezt a rendellenességet gyengeelméjűségnek is nevezik. (A szellemi retardációról aztán a szakmai órákon esik szó.) Ez a fogyatékosság akkor fordul elő, ha az agyszövet a terhesség alatt károsodik.

Az oligofrénia okai

Az oligofrénia több okból is előfordulhat. Mindenekelőtt a genetika játszik szerepet. De vannak másodlagos okok is, amelyek részben befolyásolhatók.

Ezek az okok a következők:

 • A tojás, a spermium vagy a magzat besugárzása röntgensugárzással
 • Vérzés terhesség alatt
 • Gyulladás terhesség alatt
 • Fertőzés terhesség alatt
 • Az anya és a magzat eltérő Rh-faktora
 • Oxigénhiány a születéskor
 • Az agyszövet mechanikai károsodása a szülés során

Érdekes, hogy az oligofrénia olyan károsodásra is utal, amely a gyermek életének első két évében jelentkezik.

Mohlo by vás zajímat:  A szívverés ereje: Milyen hatással van testünkre és egészségünkre?

Oligofrénia vagy gyengeelméjűség: meg kell ijesztenie?

Az oligofrénia fokozatai

Nem minden ember egyforma, aki oligofréniában szenved. Más problémákhoz hasonlóan ezt is több fokozatra osztjuk, amelyek a súlyosságát is meghatározzák.

Az intelligencia foka szerint az oligofréniát a következőkre osztják:

 • Demencia (IQ 67-52), a felnőttkori intelligencia megreked egy tízéves gyermek IQ-ján
 • Imbecilitás (IQ 51-36), egy hatéves gyermek intelligenciája elérhető, az illető nehezen tudja elérni az alapvető írástudást
 • Idiotizmus (IQ 35-20)
 • Súlyos idiotizmus (20 alatti IQ)

Érdekes módon létezik egy gyengeelméjűség kifejezés is, amely a 68 és 85 közötti IQ-ra utal. Az intelligencia csökkenése az elhanyagolás és a rossz nevelés miatt is előfordulhat. Így ehhez a jelenséghez egyáltalán nincs szükség agykárosodásra.

Oligofrénia vagy gyengeelméjűség: meg kell ijesztenie?

Hogyan reagáljunk?

Az oligofréniában szenvedőknek nincs könnyű életük. Csökkent IQ-juk miatt nem is tudják, hogy nem viselkednek társadalmilag elfogadhatóan. Emiatt nem helyénvaló elítélni őket fogyatékosságuk miatt, vagy félni tőlük, mert nagy valószínűséggel még arra sem lesz képes, hogy kidolgozott tervet bántsanak.

Ha az oligofrénia súlyos, a szülőknek azt tanácsolják, hogy helyezzék intézetbe a gyermeket. Bár nem könnyű számukra, ez egy módja annak, hogy a gyermek megfelelő oktatási formát kapjon, és biztosítsa a szakmai felügyeletet.

Ismer valakit, aki oligofréniában szenved?

Információ forrásai

https://www.medicinenet.com/ichthyosis_spasticity_oligophrenia_syndrome/definition.htm – Amit az oligofréniáról tudni érdemes (angol)

Címkék: , , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares