Hogyan kezdjük el a kardiót: Mik az előnyei és hátrányai?

rsz_1fitness-aerobics-and-weight-loss-concept-overwei-2023-11-27-05-11-52-utc
Megjelent: 10.6.2024 , az utolsó frissítés dátuma: 13.6.2024

Gondolkozol azon, hogy ezentúl otthon kardiózz, de még nem tudod, hogyan csináld rendbe? Alternatív megoldásként még mindig halogatod a kezdést, és keresed a motivációt, miért közelíted meg? Mai cikkünkben mindent megadunk az előnyeiről és a legjobb gyakorlati tippeket!

Az aerob edzés minden olyan tevékenység, amely felpörgeti a vért és nagy izomcsoportokat dolgoz meg. Mivel (az erőnléti edzéshez képest) nem annyira kimerítő, akár hosszabb ideig is el lehet szánni rá magát. Ezenkívül a kardiót mérsékelt, közepes vagy élénk intenzitással is lehet végezni, így az edzést az aktuális állapotához igazíthatja. És ha túl könnyűnek tűnik, hozzáadhat egy keveset. Ennek köszönhetően egy idő után sem szabad lemaradnia a nagyon szükségesről motiváció a mozgásra.

De hogyan kezdjem a kardió edzést? És miért?

Kardió – a legjobb gyakorlat testünk számára

mi az a kardió edzés

A „cardio” szó a görög „kardía” szóból származik, ami szívet jelent. Egyszerűen fogalmazva, az edzést általában kardiónak tekintik, ha szándékos, összehangolt fizikai tevékenységgel jár, amely hosszabb ideig emeli a pulzusszámot.

Egy jó szív- és érrendszeri edzéssel gyorsabban lélegzik, mint nyugalmi állapotban. Ennek eredményeként több oxigén kerül a vérben, amelyet a szív a test többi részébe pumpál. Néha ezt a fajta mozgást aerob gyakorlatnak is nevezik. Ez a kifejezés azt hangsúlyozza, hogy az ilyen típusú fizikai aktivitás során nagyobb az oxigénellátás, ami az energiatermelést is befolyásolja.

A kardió edzés legnagyobb előnyei

Egészséges szív

Az általános egészséges életmód részeként végzett rendszeres kardió edzés nemcsak a nyugalmi vérnyomást és a pulzusszámot csökkentheti, hanem ezeknek az alapvető változásoknak köszönhetően a szívnek nem kell állandóan olyan keményen dolgoznia. A megfelelő kardió-rutin fenntartása segít a jó koleszterinszint javításában, miközben csökkenti a vérzsírszintet. Ez önmagában is hozzájárulhat a hosszú élettartamhoz.

Gyors agy

Egy tanulmány azt sugallja, hogy a fizikai aktivitás életkortól függetlenül csökkentheti a demencia kockázatát. Például a kardió edzés elősegítheti a normális vérkeringést, ami csökkentheti a hirtelen agyvérzés kockázatát. Elősegítheti a tanulási képességet is. Néha azt is mondják, hogy a testmozgás bizonyos mértékig megakadályozhatja a szellemi képességek időskori hanyatlását.

Vázizom rendszer

A mozgásszervi rendszert ízületi folyadékkal kell kenni, ami megtörténik például séta közben, sportolás közben vagy más olyan tevékenység közben, amely során csinálunk valamit. (Azaz pl. bolti vásárláskor is, amikor tolunk egy kocsit.) A fizikai aktivitás, és különösen a későbbi életkorban is hozzájárulhat a normál csonttömeg-sűrűség fenntartásához, így remek gyógymód a csontritkulás ellen.

Az edzés egyéb előnyei

A kardió további előnyei közé tartozik a szebb bőr. A jobb vérkeringésnek köszönhetően sokkal lassabban kell megjelennie az öregedés első jeleinek. Arról se feledkezzünk meg, hogy a kardió kiválóan alkalmas izomépítésre, jót tesz a tüdőnek, jót tesz az emésztésnek és a normál székletürítésnek. Nem szabad megfeledkezni a jobb minőségű alvásról, a napközbeni több energiáról, a jobb hangulatról vagy az erősebb immunitásról sem. Tehát, mint látható, a megfelelően kiválasztott kardió valóban csodákra képes az emberi szervezettel.

A legjobb gyakorlat mindenkinek

Módot keresel a fogyáshoz? Akkor ideális lehet számodra egy HIIT edzés, ami azért is előnyös, mert rendkívül intenzív és kevesebb időt vesz igénybe. (Például csak 20 perc 40-60 helyett.) De igaz, hogy az erősítő edzés sokkal jobb a nagyobb mennyiségű aktív izomtömeg felépítéséhez. Itt sok múlik azon, hogy erőfeszítéseivel milyen konkrét eredményt szeretne elérni.

De most megnézzük, hogyan kezdjünk a kardió gyakorlatokkal, például akár otthon is.

Például az ugrókötél nagyszerű, amihez nem kell más, csak jó cipő és egy pár koronás ugrókötél. Ezután ugorhat a hátsó udvarban, vagy esetleg kint a parkban. A futás is nagyon népszerű. Nem szereted? Akkor jó választás lesz a gyaloglás, amit (sokak meglepetése ellenére) akár otthon is megtehetsz.

A guggolástól biztosan nem fogsz bántani semmit. Mivel a YouTube-on vannak olyan guggolós videók, amelyek nem hosszabbak 10 percnél, így hamarosan teljesülni fog!

Mi a kedvenc kardió edzésed? És segített a futás a magánéletedben?

Mohlo by vás zajímat:  Vákuumos gyakorlat: edzés a gyomor erősítésére
Címkék: , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares