HIIT gyakorlat – modern fogyás, amely jobb, mint a klasszikus kardió

rsz_concentrated-people-working-out-in-gym-2023-11-27-05-03-26-utc
Megjelent: 30.4.2024 , az utolsó frissítés dátuma: 9.5.2024

Szeretnél néhány új gyakorlatot kipróbálni a fogyás érdekében, de nem tudod kiválasztani, hogy a meglévő gyakorlatok közül melyik lesz számodra a legmegfelelőbb, és a legkönnyebben elvezet a kívánt eredményhez? Jó választás lehet a HIIT edzés, amelyről nemrég azt mondták, hogy sokkal jobb, mint a hagyományos kardió. De vajon igaz?

Nem várjuk el, hogy bárki elolvassa ezt a cikket, aki ne hallott volna a HIIT-ről, de hátha hallott, először bemutatjuk, mi is az a HIIT.

A nagy intenzitású intervallum edzés egy olyan gyakorlat, amely az intenzív erőfeszítés és mozgás fázisait váltja fel rövid regenerálódási fázisokkal. Ezeket többször megismételjük a gyakorlat során. Ennek köszönhetően napi pár percet is el lehet szánni a HIIT gyakorlatokra, de így is jó eredményeket érsz el vele.

Ugyanakkor ez egy jó fajta otthoni gyakorlat, mert sokszor semmi sem kell hozzá. Szóval tényleg meg lehet boldogulni kevéssel is.

Mire jó még a HIIT edzés? És miben hasonlít a kardióhoz?

Cardio vs. HIIT

kardió vs hiit

Pontosabban, a HIIT lehetővé teszi a szervezet számára, hogy rövid ideig magasabb pulzusszámot érjen el. A magas intenzitású küszöböt – általában a maximális pulzusszám 80%-át – akkor lépi át, amikor alig lélegzik, vagy nem tud beszélgetést folytatni.

Egyes nagyon intenzív HIIT edzések rövid ideig a maximális pulzusszám 90%-át vagy 100%-át is elérhetik, hogy valóban felmelegítsenek. A maximális pulzusszámot úgy számítja ki, hogy 220-ból kivonja életkorát.

A HIIT edzés alatti pihenés gyakran aktív pihenést jelent, vagyis olyan könnyű tevékenységet, mint például a séta vagy a futás, amely tovább tart, mint amennyi időt a nehéz gyakorlattal töltött. És összességében a legtöbb HIIT edzés 10-30 perc alatt befejeződik, ami gyakran kevesebb idő, mint amennyire szükségünk van egy teljes körű kardiokondicionáló vagy erősítő edzéshez.

Másrészt a klasszikus kardió gyakorlatokat sem szabad teljesen elutasítani, mert még ez is számos fontos előnnyel járhat szervezetünk számára. Például támogathatja az állóképességünket. Hátránya viszont, hogy az optimális égéshez hosszabb ideig kell használni. Például 40-60 perc.

Olvassa el: Minden, amit a zöld teáról tudni kell

Mohlo by vás zajímat:  Aerob edzés: 5 példa olyan gyakorlatokra, amelyektől megszabadulhatsz a kilóktól!

A HIIT edzés előnyei

Most pedig nézzük meg, milyen előnyökkel járhat a rendszeres HIIT testmozgás , mert tényleg rengeteg van.

Például a következőket kínálhatja Önnek:

  • Hatékony kalóriaégetés még rövid edzésidő alatt is
  • Az anyagcsere felgyorsulása edzés után több órával
  • Hatékony és gyorsabb fogyás
  • Aktív izomtömeg felépítése
  • A szervezet megfelelő kezelésének támogatása oxigénnel
  • A szív és a vérnyomás normál állapotának támogatása

De igaz, hogy a HIIT gyakorlatok kezdőknek már a kezdet kezdetén komoly kihívást jelenthetnek. Főleg, ha eddig nem szokott rendszeresen mozogni. Ilyenkor mindenképpen fontos, hogy olyan oktatóanyagokat és videókat válassz, amelyek tükrözik a tapasztalatod és az állóképességed szintjét.

Van valami hátránya?

Bár a HIIT gyakorlatot hatékonynak tartják, pusztán mozgással nem érheti el a kívánt eredményt. Gondolnia kell a napi étrendre és az adagok nagyságára is. Amennyit csak akar, sportolhat, de a rosszul beállított étrend miatt paradox módon eltávolodhat a céltól.

Tippek az induláshoz

íme hogyan kezdjem

  • Pedálozzon olyan gyorsan és keményen a szobakerékpáron, amilyen gyorsan csak tud, 30 másodpercig. Ezután lassú, egyenletes tempóban pedálozzon 2-4 percig. Ismételje meg ezt az eljárást 15-30 percig.
  • A bemelegítő futás után sprinteljen, amilyen gyorsan csak tud, 15 másodpercig. Ezután sétáljon vagy fuss lassú ütemben 1-2 percig. Ismételje meg ezt az eljárást 10-20 percig.
  • Guggoljon a lehető leggyorsabban 30-90 másodpercig. Ezután álljon vagy sétáljon 30-90 másodpercig. Ismételje meg ezt a folyamatot 10-20 percig.

Elég jó tipp egy ugrókötél is, ami néhány koronába kerül, és amit szükség szerint beépíthetsz a HIIT edzésbe is.

Próbáltál már HIIT edzést? Ha igen, mennyire volt elégedett az eredményekkel?

 

Címkék: , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares