Anaerob gyakorlat: Fő előnyei és kinek kell csinálnia?

athletic-woman-in-fighting-stance-practicing-marti-2023-11-27-05-03-23-utc (1)
Megjelent: 6.7.2024 , az utolsó frissítés dátuma: 11.7.2024

Hacsak nem teljesen újonc, valószínűleg megkülönbözteti a különböző típusú fizikai tevékenységeket. Az anaerob testmozgás is hozzájuk tartozik, és sok embert zavarba ejt, hogy valójában mi is tartozik ebbe a kategóriába. Ezért a cikkben részletesebben foglalkozunk vele, és leírjuk a fő előnyeit.

Az aerob gyakorlatok hosszabb ideig is végezhetők, és az edzés során nagyobb mennyiségű oxigén van. A legtöbben megfelelő gyakorlatként határozták meg a jó fizikai állapot előmozdítása és a fogyás érdekében. Ezenkívül a könnyen elvégezhető gyakorlatok közé tartozik otthon is találhat motivációt.

De az anaerob gyakorlat? Nem ez az, amikor valamit rosszul csinálsz? Valójában ennek egyáltalán nem kell így lennie.

Tehát dőljön hátra, és tudjon meg többet!

Mi az anaerob gyakorlat?

anaerob gyakorlat

Az anaerob gyakorlat hasonló az aerob edzéshez, de másfajta energiát használ fel – gyorsan és azonnal. Az anaerob gyakorlatok közé tartozik a nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT), súlyzós edzés, köredzés és erősítő edzés. Mivel ez a fajta gyakorlat nagyon intenzív, laktát termelődik. Az izmokban lévő tejsav ekkor okozhatja az edzés utáni hírhedt és nagyon kellemetlen fájdalmat.

Ugyanakkor az anaerob testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár. Emiatt ne hagyd ki az életmódodból.

Aerob vs. anaerob gyakorlat

Az anaerob gyakorlatok rövid, gyors, nagy intenzitású gyakorlatokat foglalnak magukban , amelyek során a szervezet nem használ oxigént, mint a kardió során. (aerob) tevékenységek. Ehelyett az anaerob tevékenységek már az izmokban lebontják a glükózt.

Gyakran van egy szürke terület, ahol az aerob és az anaerob gyakorlatok átfedik egymást. Az aerob gyakorlat anaerob hatásúvá válhat, ha az intenzitást a fenntartani képes fölé növeli.

Ehhez kapcsolódik az anaerob küszöb kifejezés, ami azt a legmagasabb intenzitású edzést jelöli, amelyet huzamosabb ideig fenntarthatunk anélkül, hogy a vérünkben jelentős laktát-növekedés lépne fel. Ami az anaerob pulzusszámot illeti, ez 175 t/perc feletti érték.

Az anaerob gyakorlatok típusai

az anaerob gyakorlatok típusai

Mint fentebb említettük, az anaerob gyakorlatok egyik fajtája a HIIT, melynek során a gyors tevékenységeket (ugrókötél, futás…) váltogatják lassabbakkal.

Más típusú anaerob gyakorlatok közé tartozik az erősítő edzés, ahol nehéz súlyokat emel. És végül, de nem utolsósorban a kalinetika is.

Egészségügyi előnyök

Az anaerob gyakorlatok fő előnyei közé tartozik a csonttömeg erősítése. Ha viszont csontritkulásban vagy azt még el nem érő csontvesztésben szenvedsz, de még nem vagy teljesen fitt, akkor az ilyen típusú gyakorlatok a fokozott sérülésveszély miatt nem megfelelőek számodra.

Ezenkívül az anaerob gyakorlatok a következőket kínálják:

  • Hatékony fogyás támogatás
  • Az aktív izomtömeg növekedése
  • Aktív izomtömeg fenntartása idős korban is

Mire kell figyelni?

az anaerob gyakorlatok alapelvei

Az anaerob gyakorlat nagyon megterhelő, ezért fontos odafigyelni a helyes végrehajtására. Ellenkező esetben akár önmagát is megkárosíthatja. És ezt biztosan nem akarod.

Ebből adódóan:

  • Mindig melegítsen be legalább 5 percig edzés előtt
  • A kis izmok edzése előtt előnyben részesítse a nagyobb izomcsoportok edzését
  • Csak akkor emelje fel a terhet, ha a kicsi túl könnyűnek érzi magát (és ez nem lesz azonnal)
  • Mindig végezzen körülbelül 10 gyakorlatot egy óra alatt
  • A gyakorlat helyes végrehajtását helyezze előtérbe a végrehajtás sebességével szemben

Egy idő után az is megtörténhet, hogy a gyakorlatok veszítenek hatékonyságukból. Emiatt ne habozzon változtatni a fizikai tevékenységek típusán és azok terhelésén.

Ezen kívül, mint fentebb említettük, egészségügyi problémák esetén először konzultáljon kezelőorvosával, mert ez a fajta mozgás nem mindenki számára biztonságos.

Az edzőteremben való nagyobb bizalom érdekében ne habozzon bérelni egy személyi edzőt, aki megbizonyosodik arról, hogy mindent jól csinál.

Mohlo by vás zajímat:  Edzés utáni izomfájdalom: 8 tipp, amivel segíthet
Címkék: , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares