Statinok: Hatékony koleszterin gyógyszerek mellékhatásokkal

unhealthy-and-junk-food-different-types-of-fast-f-2023-11-27-05-30-26-utc
Megjelent: 14.6.2024 , az utolsó frissítés dátuma: 20.6.2024

Hosszú ideje magas a koleszterinszintje, és láthatóan nem csökken? Ilyen helyzetben az orvos javasolhatja a sztatinok használatát, amelyek általánosan használt gyógyszerek erre a problémára. De sokan félnek tőlük, mert hallották, hogy mellékhatásaik vannak. De vajon igaz? És van-e alternatíva ezekre?

Koleszterin ellentmondásos anyagnak számít, mert a közvélemény károsságáról alkotott véleményével ellentétben bizonyos mennyiségben szükségünk van rá a szervezetben a hormonok, vitaminok (például D-vitamin) termeléséhez és számos egyéb testi folyamatok. Másrészt az sem helyes, ha túl sok van belőle a szervezetben, mert akkor komoly egészségügyi problémák léphetnek fel. A plakk felhalmozódásától az artériákban a szív- és agyvérzésig, amelyek kockázata megnőhet.

Ezért az orvosok megkövetelhetik az egészségi állapot folyamatos ellenőrzését, a koleszterinszint alakulását (vérvizsgálaton belül) és az egészséges életmódot, amely magában foglalja a koleszterin diétát is.. De mi van, ha nem segít? Akkor lehet, hogy ideje sztatinokat felírni, amelyek megszelídíthetik a szervezet magas koleszterinszintjét.

Valóban vannak mellékhatásai a sztatinoknak? És vannak-e elérhető helyettesítői a sztatinoknak?

Mik azok a sztatinok?

mik azok a sztatinok

Statinok olyan vényköteles gyógyszerek, amelyeket az orvosok akkor alkalmaznak, ha egy személy koleszterinszintje nem tér vissza kielégítően a normál szintre. Tekintettel arra, hogy a vér magas koleszterinszintje a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázatát jelenti, alkalmazásuk sok esetben mindenképpen indokolt.

Hogyan működnek?

Leegyszerűsítve, a sztatinok úgy működnek, hogy blokkolják a májban a HMGCoA-reduktáz nevű enzimet, amely fontos a koleszterin metabolizmusában és szintézisében. A sztatinok ezért hozzájárulnak a koleszterin mennyiségének csökkentéséhez a szervezetben.

A statinok és mellékhatásaik

sztatin mellékhatások

A sztatinoknak, mint más gyógyszereknek is vannak mellékhatásai. Az ismertek közé tartozik például a Q10 koenzim csökkenése. Ennek eredményeként myopathia és izomproblémák léphetnek fel. Ugyanakkor az oxidatív stressz is fokozódhat a szervezetben, így éppen ellenkezőleg, ronthatja a szív- és érrendszer egészségét.

Tehát megjelenhet:

 • Izomgyengeség
 • Érzékenység az izomszövetben
 • Emésztési problémák
 • Memória- és koncentrációs problémák
 • A májenzimek emelkedése a vérben

Egyes információk szerint a sztatinok használata egyeseknél a cukorbetegség kockázatát is növelheti.

Mivel használatukról mindig az orvos dönt, és használatuk során Ön gyakrabban fog átesni ellenőrzéseken, méréseken, így használatuk bizonyos helyzetekben van értelme, és nem érdemes ellentmondani a kezelőorvos döntésének.

Hogyan lehet másképp csökkenteni a koleszterint?

tippek a koleszterinszint csökkentésére

Az orvosok általában csak akkor írnak fel sztatinokat, ha a helyzet kritikus. Gyakran előfordul azonban, hogy csak az egészségesebb életmód kipróbálása után fordulnak hozzájuk, ami a vér koleszterin mennyiségére is jelentős hatással van.

Általában tanácsos leadni a felesleges kilókat, amelyek idővel felhalmozódtak a derék körül vagy más problémás területeken. A korábban említett koleszterin diéta is jótékony hatású, aminek tartalmaznia kell a megfelelő ételkészítési technológiát is. Például a sütés alkalmatlan. Próbálja inkább sütni és párolni.

Ügyeljen arra is, hogy fokozottan ügyeljen a dohányzásra, amelynek számos egyéb nemkívánatos hatása is van a szervezetre és a pszichére. Ami az alkoholfogyasztást illeti, nem érdemes túlzásba vinni. Kis mennyiségben ihat például vörösbort. (Persze nem minden nap és néhány ital után.)

Végül, de nem utolsósorban, kipróbálhatja a koleszterin elleni természetes étrend-kiegészítőket is , amelyeket a gyógyszertárakban vény nélkül kaphat.

Gyakran tartalmazzák:

 • Vörös fermentált rizs
 • Fekete fokhagyma
 • Bergamott
 • Articsóka
 • Niacin
 • Most vetve

És sokan mások.

Ha orvosa már sztatinokat írt fel, vegye be azokat az utasításai szerint. Mások, akik továbbra is ragaszkodnak az egészségesebb életmódot magában foglaló módszerekhez, kipróbálhatják a fenti tippek valamelyikét.

Mohlo by vás zajímat:  Mi van a viszkető végbélnyílás mögött: Az antibiotikumok a hibásak?
Címkék: , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Csak egy egészségünk van. Ezért fontos, hogy ismerjük a testünket és gondoskodjunk a megelőzésről. Legalábbis ez az én íratlan hitvallásom, amit igyekszem minden nap követni. Ez az a megközelítés is, amit minden egyes cikkemben megpróbálok átvenni. Remélem, legalább egyikőtöket motivál arra, hogy nagyobb tisztelettel bánjon magával.
Previous Post Next Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares