Ehető pörkölt gesztenye házilag légkemencében [recept]

Felülnézete sült gesztenye papír kúp a fából készült asztal.
Megjelent: 16.9.2024

A karácsonyi bódékból a sült gesztenye illata árad feléd, és hirtelen ráérez az ízére. Az ehető gesztenye remek ínyencség, amivel főleg télen szeretünk csemegézni, amikor szépen felmelegíthet. De ezt az őszi finomságot könnyedén elkészítheted otthon, légkemencében!

Ehető pörkölt gesztenye házilag légkemencében [recept]

Remek házi sült gesztenye

Készítsen gesztenyét otthona kényelmében, minimális hozzávalóval és felszereléssel. Szükséged lesz rájuk:

  • 500 g ehető gesztenye
  • víz
  • egy csipet sót
Ehető pörkölt gesztenye házilag légkemencében [recept]
Gesztenye termékfotózás régi késsel és vágódeszkával

Kezdje a megfelelő gesztenye kiválasztásával, az ideális a nagyobb és szabályos alakú gyümölcs, amelyen nincs penész vagy sérülés jele. A gesztenyének nehéznek és keménynek kell lennie. Sütés előtt vágja őket éles késsel, ideális esetben kereszt alakúra . A szeletelés azért fontos, hogy sütés közben ne repedjen meg a gesztenyéje a sütőben. A bemetszés a termés felső, kerek oldalán történik, körülbelül 1-2 mm mély, a belső termést nem akarjuk megsérteni, csak a héját vágjuk le. Az így felvágott gesztenyét tedd egy tál vízbe, és hagyd ázni kb. 30 percig . Ez a lépés biztosítja, hogy a gesztenye ne száradjon ki sütés közben, és gyönyörűen puha maradjon. Ezután szárítsuk meg, és egyenletesen terítsük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Légkeveréses sütőben 200 Celsius fokon kb 25 percig sütjük őket. A sütés felénél enyhén megkeverhetjük őket, hogy minden oldalról szépen megpiruljanak. Ha azt szeretnénk, hogy a gesztenye puha legyen, tegyünk egy tál vizet a sütőbe, ami fokozatosan elpárolog. A bőrnek a felületén szépen repedezettnek kell lennie, a gesztenyének pedig aranyszínűnek kell lennie. A megsült gesztenyét hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, és önmagában vagy csipet sóval tálaljuk. A gesztenyét olvasztott vajjal vagy különféle mártogatósokkal is ízesíthetjük.

Amit nem tudtál az ehető gesztenyéről

A gesztenye nemcsak ízletes csemege, amelyet gyakran a karácsonyi vásárokhoz kötünk, hanem egészséges étel is az elicában . Tartalmaznak C-vitamint , amely támogatja az immunrendszert, és rostokat , amelyek kulcsfontosságúak a megfelelő emésztéshez és a tápanyagok felszívódásához . Ráadásul megbánás nélkül fogyaszthatod, mivel más diófélékhez képest nagyon kevés zsírt tartalmaznak. Ezért ideális nassolnivalók azok számára, akik egészséges életmódot folytatnak és figyelik a súlyukat. Természetesen gluténmentesek is, ezért alkalmasak cöliákiások számára, és természetes energiaforrást jelentenek. Összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek fokozatosan szabadulnak fel, és így hosszú távú energiát biztosítanak. Végső egészségügyi előnyük, hogy káliumot tartalmaznak, amely segít a vérnyomás szabályozásában és a megfelelő szívműködésben. A gesztenye tehát nem csak karácsonyi csemege, de mindenképpen érdemes bekerülni a szokásos étlapunkba. A forró levegős sütőben való főzés gyors megoldás arra, hogy gyakrabban élvezzük az ehető gesztenyét.

Mohlo by vás zajímat:  Patizon receptek: Próbálja ki több módon is egyedi ízét!

Erőforrás

A gesztenye 9 érdekes egészségügyi előnyei (healthline.com)

Címkék: , , , , , ,

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

by
Zabývá se tématy o zdraví, hubnutí a životním stylu.
Previous Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 shares