Magas koleszterin

Tápanyagok, amik segíthetnek: Gyógynövények, népi gyógyászat:

 B3 vitamin
 C-vitamin
 B5 vitamin
 CLA
 Rezveratrol
 Kolin, lecitin
 Vas
 Q10 koenzim
 L-karnitin
 Omega-3 olaj
 Kalcium
 B6 Vitamin

 Articsóka
 Csukamáj olaj
 Spirulina alga
 Ligetszépe olaj
 Hibiszkusz tea
 Máriatövis
 
Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, és ezután azt  gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent, az a koleszterin propaganda áldozata. Emberek milliói szednek koleszterin csökkentő gyógyszereket anélkül, hogy tisztában lennének a magas koleszterinszint vagy a koleszterin csökkentő gyógyszerek veszélyeivel.
 
A koleszterint a májunk termeli és szükséges az egészség fenntartásához. A normális szintnél alacsonyabb koleszterin érték lehetetlenné teszi a sejtek önjavítását és kifejlődését. Kritikus szerepet játszik a memória, a tanulás és a számos kognitív funkció jó működésében. Számos nemi hormonnak, valamint a D-vitaminnak is építőköve. Segít a zsírok átalakításában és erős antioxidáns hatású. Miért csökkentjük hát a szintjét ész nélkül amennyiben egy picit magasabb értéket mérünk mint az átlagos?
 
Az orvosi nyelvben "jó koleszterinnek" nevezett HDL védi a szív- és érrendszer elemeit. Ha ebből kevés van az gyulladásokat okoz a test számos pontján és évek alatt komoly betegségeket fejleszt ki. Az egyetlen probléma a koleszterinnel az, hogy az érfalak belsejében a "rossz koleszterin" LDL képes lerakódásokat képezni, ami idővel keringési zavarokat okoz.
 
Korábban évtizedeken át a koleszterin tartalmú élelmiszerek mennyiségének csökkentésében látta az orvoslás a megoldást. Mára világossá vált, hogy nem sok hatása van az étrendi koleszterinbevitel csökkentésének a vér koleszterin szintjéhez. Sokkal inkább életmódi változtatások és étrendi kiegészítésekkel lehet egészséges arányban növelni a HDL és csökkenteni az LDL koleszterinünk szintjét.
 
A B-vitaminok számos tagja klinikailag igazoltan javít a koleszterin arányon. A C-vitamin nem csupán növeli a HDL koleszterin szintjét, de erős antioxidáns hatása révén megakadályozza az LDL koleszterin oxidációját, ami az érszűkületek alapvető oka.
 
A linolsav és a zöldtea kombinációja szintén hatékony koleszterin-arány javító, ami éppen úgy fogyasztható ételként, mint kapszulás kiegészítőként. A lenolaj tartalmaz sok linolsavat de zöldteát is lehet kapni szinte mindenhol. Igyon zöldteát és naponta egy kanál lenolajat vagy szerezze be a szükséges kapszulákat.