C-vitamin

Segíthet a következő esetekben: És ezekben az esetekben is:
 Szürkehályog
 Szívbetegségek
 Fertőzések
 Skorbut
 Csonttörések
 Sebek
 Megfázás
 Gingivitis, fogíny
 Magas koleszterin
 Hörghurut
 Ízületi gyulladás
 Torokfájés
 Depresszió
 Influenza
 Cukorbetegség
 Húgyuti fertőzés
 Magas vérnyomás
 Rák, bőrrák
 Magas koleszterin
 Parkinson-kór
 Visszér
 Autizmus
 Szénanátha
 Asztma
 Köszvény
 Ekcéma  

 

A következő szervek működését támogatja:

   Húgyuti szervek
 Immunrendszer
 Szív- és érrendszer
 Szemek
 Csontozat, fogazat
   Légzőrendszer

A közelmúltban a neves Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent egy igen érdekes cikk. Az orvosok, akik a cikket írták, azzal a feltételezéssel élnek, hogy tulajdonképpen ezek a társadalmat tizedelő betegségek tulajdonképpen nem mások, mint a krónikus C-vitamin hiány eredményei, ami jellemző a társadalom minden szintjén. Dr. Steven Hickey és Dr. Hilary Roberts egy könyvben is megírták ennek lényegét. Az "Ascorbate: the Science of Vitamin C" című munkájukban azt állítják, hogy a szív betegsége tulajdonképpen nem más, mint a skorbut.

A C-vitaminnak számtalan feladata van a szervezetünkben. Szükséges a kollagén előállításhoz. Ez a testünk egyik fő építő fehérjéje. Ebből építi a kötőszöveteket, a vérereket, az inakat és ízületeket. Több hormon és ingerület átvivő anyag szintézisében is szerepet játszik és az anyagcserét is befolyásolja. Ha ez nem lenne elég, a C-vitamin kitűnő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Azáltal, hogy a sejtkárosító szabad gyököket semlegesíti, még mielőtt azok kifejthetnék hatásukat, hozzájárul a szövetek öregedésének megakadályozásához. A C-vitamin fontosságát az univerzális szerepe adja leginkább.

A c-vitamin hiánybetegsége, a skorbut végső stádiuma elég jól megfigyelhető tünetekkel jár. Vérző fogíny, a megrepedt vérerektől elszíneződött bőr, sérülékeny hámréteg, ízületi fájdalom és hajhullás. De az egészséges élet szempontjából nagy különbség van a túlélés és az optimális egészség között. A valódi kérdés az, hogy az optimális egészség érdekében mennyi C-vitaminra van szükségünk?

Mennyit ajánlanak mások?

A kormányok szinte a világ minden országában megállapították, hogy mennyi az ajánlott C-vitamin beviteli mennyisége egy egészséges embernek. Ez 100mg körül szór. Ez a mennyiség csupán arra elég, hogy valaki ne haljon meg rövid idő alatt skorbutban. Ez a mennyiség elegendő a kollagén és hormon előállításhoz is. Tulajdonképpen ezen alapult az RDA meghatározása.

Abban is megegyezik minden kutató, hogy az antioxidáns hatás kiváltásához ennél több kell. A vita csak a körül zajlik, hogy ez a "több", mennyi is legyen.

Amennyiben a táplálkozási szakemberek által ajánlott napi 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt megennénk, az ajánlott RDA négy- ötszörösét fogyasztanánk C-vitaminból. Linus Pauling, a kétszeres Nobel díjas kémikus orvos, aki a C-vitamint kutatta rájött, hogy korai őseink nagyjából 3-10 gramm C-vitamint fogyasztottak a főleg növényi alapú táplálkozásuk során. Ez 25-100 szorosa a mai kormányjavaslatnak.

Mennyit ajánlok én?

A mai tudományos eredmények világosan kimutatják, hogy különbség van az akut C-vitamin hiány megakadályozásához szükséges mennyiség és a hatékony antioxidánsként való felhasználás közötti mennyiség között. Ez utóbbi mennyiség alkalmas csupán arra, hogy megvédjen bennünket a környezeti ártalmak okozta degeneratív betegségek egész sorától. Ez a feltevés azon a megfigyelésen alapul, hogy a C-vitamin erőteljes és megelőző antioxidánsként funkcionál a testben.

A szabad gyökök páratlan elektront tartalmazó labilis molekulák, amelyek a páros állapot visszaállítására törekszenek. Ezzel a törekvésükkel úgynevezett oxidatív folyamatok sorát indítják el, stabil kémiai vegyületeket támadnak meg. A felszaporodott szabad gyökök az elektronokat a környező szövetek sejtjeiből pótolják, ennek következtében károsodik a sejtek falának felépítése. A sejtfalak alkotórésze részben zsírmolekulákból áll, melyek kémiai szerkezetükből adódóan sérülékenyek és a szabad gyökök elektront pótló törekvéseinek hatására könnyen oxidálódnak. A szabad gyökök száma összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek valamint egyes rákos daganatok kialakulásával. A szabad gyökök túlzott elszaporodása számos betegség és a szervezeten belüli működési rendellenesség kialakulásáért lehet felelős: gyorsítják az öregedés folyamatát, károsítják a DNS-t, a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat. Hatásukra idegrendszeri zavarok, szem-, tüdő-, szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések alakulhatnak ki.

Számos tanulmány jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a megnövelt C-vitamin bevitel és az ennek hatására megnövekedett C-vitamin koncentráció a szervezetben hogyan függ össze a degeneratív betegségek csökkenésével. Kutatók azt is pontosan feltérképezték, hogyan kapcsolódik és hogyan semlegesíti a C-vitamin a szabad gyökökhöz és akadályozza meg azok sejtkárosító hatását.

Mennyit szedjünk?

A jelenleg érvényben lévő RDA elegendő az akut C-vitamin hiány kivédésre, de közel sem elegendő a krónikus betegségek megakadályozására, amit a szabad gyökök sejtkárosító hatása okoz. Az optimális mennyiség valahol 400mg/nap körül kezdődik átlagos életmódot élő emberek esetén és ennek többszöröséig terjed fizikai vagy szellemi terhelés esetén.

Például egy heti 3-4 edzést végző sportoló esetén már 1000mg/nap, egy élsportoló esetén napi 2000mg-ot javasolnak.

A C-vitamin vízben oldódó vitamin. Elég hamar (néha órák alatt) kiürül a szervezetből. Az egyenletes bevitel majdnem olyan fontos, mint a mennyiség. Kitűnő elnyújtott felszívódású termékeket lehet beszerezni erre a célra.